- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Još jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival

© Foto : Sputnjiku ustupio BeldoksJoš jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival
Još jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Dokumentarni film „Još jedno proleće“ autora Mladena Kovačevića, triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja, otvoriće 16. Beldoks festival 10. maja u Domu omladine Beograda.
„Još jedno proleće“ je, kako ističu organizatori festivala, dokumentarni medicinski triler koji tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine.
Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja.
U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše događaje u proleće ’72, od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju.
© Foto : Sputnjiku ustupio BeldoksTokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja
Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja
Zaraza se širila mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao.
Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regiji bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine.
Velike boginje su jedna od najsmrtonosnijih bolesti i jedini smrtonosni virus koji je čovek iskorenio, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije.
Ostajući dosledan faktografskoj građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, Mladen Kovačević dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno- političkih prilika.
© Foto : Sputnjiku ustupio BeldoksZaraza se širila mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao.
Zaraza se širila mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao.  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Zaraza se širila mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao.
Film je imao svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. godine, a prikazan je i na festivalima u Lisabonu, Roterdamu, Firenci, Sarajevi i Zagrebu.
Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak.
Mladen Kovačević je autor zapaženih dokumentaraca „Srećna nova Yiwu“ (2017), „4 godine u 10 minuta“ (2018), „Zid smrti, i tako to“ (2016), „Anplagd“ (2013) i „Prenerazila se zimina“ (2010).
Beldoks festival dokumentarnog filma ove godine se održava od 10. do 17. maja.
Dokumentarni diptih „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Nesvrstani i Filmske gerile) autorke Mile Turajlić u Dvorani Kulturnog centra Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
KULTURA
„Nesvrstani“ i „Filmske gerile“ Mile Turajlić – čuvari sećanja sa filmskih traka Stevana Labudovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala