- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski novinar: SAD daju novac za borbu protiv „ruske pretnje“ – koja u stvari ne postoji

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Amerika izdvaja novčana sredstva za borbu protiv „ruske pretnje“ u Bugarskoj koja u stvari ne postoji, dok rusofobna retorika ima suprotan efekat na birače u zemlji, smatra bugarski novinar Petar Volgin.

„Što više ti ljudi grde Rusiju i objašnjavaju da je to najgore mesto i simbol apsolutnog zla, to više ljudi, siguran sam, počinje da gaji simpatije prema Rusiji“, rekao je Volgin za „Bugarsku slobodnu televiziju“.

On je ismejao grantove koje su SAD dodelile Bugarskoj za, kako je zvanično rečeno, „podršku medijskoj pismenosti“. Naime, Stejt department je u maju saopštio da će izdvojiti Bugarskoj skoro 900.000 dolara za razvoj „kritičkog razumevanja postojećih medija“, što će omogućiti da se izgradi „zdravije, dinamičnije društvo i demokratija“.
Volgin je objasnio kako funkcioniše mehanizam „borbe protiv ruske pretnje“: neko napravi projekat i kaže da u Bugarskoj ima „strašno mnogo rusofila“ koji će „naterati zemlju da izađe iz EU i NATO“, potom zatraži novac od onih koji daju grantove kako bi se borili protiv te „strašne pretnje“. Oni daju novac i „čovek se bori sa njom 20, 30 godina, dobro zarađuje, bori se protiv pretnje koja u stvari ne postoji“.
On je podsetio da u Bugarkoj ne postoji ruski analog američkog fonda „Amerika za Bugarsku“, te da se Rusija može za sve kriviti, ali ne i za to da ima aktivnu mrežu u Bugarskoj.
Zajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
SVET
Istoričar iz Bugarske: Zemlju guraju u sukob sa Rusijom u Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala