- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istoričar iz Bugarske: Zemlju guraju u sukob sa Rusijom u Crnom moru

© Foto : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandZajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru
Zajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Bugarski političari pokušavaju da pretvore zemlju u pravog učesnika u borbama u Ukrajini, izjavio je bugarski istoričar Aleksandar Sivilov.
On je oštro kritikovao izjavu ministra odbrane Bugarske Todora Tagareva koji je akcije Rusije u Crnom moru okarakterisao kao „provokaciju“. Kako je rekao ministar, Rusija dva meseca blokira većinu bugarske ekonomske zone, a Sofija razmatra mogući odgovor na tu „provokaciju – samostalno i sa saveznicima“.
„Time je faktički rečeno da Bugarska maltene razmišlja o borbenim dejstvima protiv Rusije. Sa velikim žaljenjem moram da kažem da političari u Bugarskoj očigledno postaju sve nepromišljeniji u svojim izjavama i ne shvataju šta tačno rade kada se bave spoljnom politikom“, rekao je Sivilov.
Kako kaže, takve izjave su u suprotnosti sa interesima Bugarske.

„Izgleda da Evropa sama pokušava da se uvuče u borbu sa Rusijom. Izjava Tagareva ide upravo u tom pravcu. Takvi koraci su protiv interesa naše zemlje i našeg društva. Krajnji rezultat može biti veoma negativan. Nadam se da će u Moskvi ignorisati ove izjave Tagareva, iako sumnjam da će se to dogoditi- To ne znači da će se naša zemlja ili flota automatski pretvoriti u cilj za rusku vojsku, ali naši političari nas guraju u tom pravcu, da nas sukobom u Crnom moru pretvore u jednog od stvarnih učesnika rata u Ukrajini“, ocenio je istoričar.

O tome šta će propast ukrajinske kontraofanzive značiti za dalje odnose Rusije i Amerike govorio je u emisiji "Od četvrtka do četvrtka" politikolog Aleksandar Pavić.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
REGION
Na granici Srbije može se pojaviti NATO baza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala