Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak posle posete Prištini: Uskoro sastanak glavnih pregovarača u Briselu

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je tokom posete Prištini predložio jasan dnevni red za predstojeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu, usklađen sa očekivanjima evropskih lidera.
Lajčak je dodao i da će primarni fokus tog sastanka biti na postizanju trenutnog napretka u implementaciji Sporazuma i pronalaženju održivih rešenja za izazovnu situaciju na severu Kosova i Metohije.
Lajčak je na Fejsbuku*, nakon povratka iz Prištine, objavio da je cilj njegove posete bio da postavi temelje za predstojeći sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji će se održati uskoro.
Dodao je da je pored razgovora sa zamenikom premijera privremene prištinske administracije Besnikom Bisljimijem, sa kojim je po njegovim rečima razmatrao hitna nerešena pitanja u vezi sa dijalogom, informisao i šefove diplomatskih misija EU sa sedištem na Prištini.
„Pored toga, sastao sam se sa komandantom Kfora Ulutašom. Naš razgovor se bazirao na bezbednosnoj situaciji na severu Kosova, a ja sam mu pružio sveobuhvatan izveštaj o dijalogu i predstojećim pregovorima. Zahvalan sam na produktivnoj saradnji“, naveo je Lajčak.
Dodao je da je svoju posetu završio sastankom sa predstavnicima prištinskih opozicionih partija.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine doputovao je u ponedeljak u nenajavljenu dvodnevnu posetu Prištini, koju je opisao kao nastavak posete „velike petorke“ 21. oktobra, delegacije koju su činili izaslanici EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije i nedavnog sastanka sa evropskim liderima u Briselu.
Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je ranije za Tanjug da Lajčak planira da uskoro poseti Srbiju kako bi razgovarao o narednim koracima.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
SRBIJA
Kurti zalupio vrata Lajčaku pred nosom: Neće dijalog, samo priznanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala