Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti zalupio vrata Lajčaku pred nosom: Neće dijalog, samo priznanje

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Činjenica da je Aljbin Kurti ostavio Miroslava Lajčaka pred vratima ukazuje na čvrst stav Prištine da želi dijalog samo oko priznanja Kosova od strane Srbije, i pokazatelj da iza njega stoji vrlo jak zapadni centar moći jer u suprotnom ne bi „minirao“ posredničku poziciju EU i samog Miroslava Lajčaka, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak stigao je u neplaniranu posetu Prištini posle odbijanja Prištine da nastavi dijalog sa Beogradom na tehničkom nivou koji je bio planiran za utorak u Briselu.

Priština hoće da pregovara samo o priznanju

Iako se očekivalo da će se Lajčak sastati sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem, to se nije desilo, tako da je Lajčak morao da se zadovolji sa razgovorom sa šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem.
Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević smatra da odbijanje Aljbina Kurtija da se sretne sa Lajčakom treba da tumači sama Evropska unija.
„To sasvim sigurno ne ide u prilog kredibilitetu EU i njene posredničke misije u dijalogu Beograda i Prištine. Ujedno, to pokazuje da Kurti ne odustaje od svoje politike i strategije i da EU niti ima mehanizam, niti snagu da se tome na ovaj ili onaj način odupre. U svakom slučaju, ovo je dokaz Kurtijevog čvrstog stava i nesposobnosti EU da protiv toga deluje, i da Kurtija ubedi da nastavi pregovore. S druge strane, ovo je i jasan pokazatelj da Kurti za ovakvo ponašanje ima ozbiljnu podršku u zapadnim centrima moći, jer sam ne bi smeo da se usudi na ovakav korak“, ocenjuje Milivojević.
Ono što, međutim, našeg sagovornika brine više od činjenice da je Kurti ostavio Lajčaka pred vatima jeste saopštenje koje je prištinska vlada izdala posle sastanka Bisljimi –Lajčak, a u kome se tvrdi da je tema sastanka bila puna implementacija Briselskog –osnovnog sporazuma, i Ohridskog sporazuma, bez uslovljavanja. Kao i činjenica da je Lajčak rekao da su dogovoren naredni koraci ali da nije precizirano o čemu se tačno radi.
„Priština očigledno nije otišla na tehničku rundu dijaloga jer su odlučili da insistiraju na primeni Ohridskog sporazuma, dakle, na priznanju Kosova. To je po svemu sudeći Kurtijeva platforma i politika za nastavak dijaloga sa Beogradom, koja se svela na to da se ide samo na priznanje, a da u zamenu za to može da počne razgovor o Zajednici srpskih opština. I to ZSO po kosovskom Ustavu, sa samoupravom Srba u okviru Kosova kao države. Dakle, to je polazna pozicija sada Prištine, i zato nisu pristali na tehničku rundu jer znaju da Srbija nema nameru da Kosovo,“ smatra naš sagovornik.

Kurti ima ozbiljnu podršku Zapada

Drugim rečima, kaže Milivojević, Kurti je rešio da zaoštri priču i sa svim najavama za iduću godinu po pitanju jačanja vojske i policije Kosova da ide čvrsto samo na priznanje državnosti, da pre toga zauzme sever Kosova i da silom i nametanjem faktičkim stanjem na terenu dođe do rešenja, to jest definitivnog priznanja Kosova.
„To je njegova politička platforma i to tako radi. Za to ima podršku Zapada i jasno je da su im ciljevi kompatibilni - to je priznanje Kosova, a ovo je način da se izvrši pritisak na nas, i da ako ne mogu milom, onda da silom to urade,“ uveren je Milivojević
Po njegovom mišljenju, Lajčakova poseta Prištine dolazi kao pokušaj Evropske unije da održi neki ritam i dinamiku pregovora i kakav-takav kredibilitet EU.
„Ujedno, pokušavaju i da Prištinu „slome“ da pristane na razgovor o ZSO, za koje su i na Zapadu saglasni da je prethodno pitanje, i da Briselski sporazum treba da se ispuni - ako se stavi po strani dijaloga zaista neće biti, jer na tom sporazumu sve počiva. U suprotnom, celo njihovo posredovanje pada u vodu kao i posredovanje Miroslava Lajčaka, što im svakako ne prija jer im se bliže izbori u EU,“ siguran je Milivojević.

Veštačko disanje dijalogu

Suština je, napominje naš sagovornik, da EU samo pokušava da da veštačko disanje dijalogu kako bi se on nastavio na platformi koju su oni doneli i za koju tvrde da je u načelu prihvaćena.
„Lajčak pokušava da tu nešto sada istrguje pa ako uspe da onda u decembru Srbiji daju neku šargarepu u vidu možda otvaranje nekog od klastera a Prištini viznu liberalizaciju. Međutim, treba reći da pod ovako tvrdim stavom Kurtija po kome ga zanima samo priznanje Kosova od strane Srbije ili ništa, teško da može dođe do bilo kakvog napretka ili bilo čega što bi u suštini moglo da predstavlja nastavka dijaloga u nekom suštinskom smislu,“ kaže Milivojević.
Naš sagovornik napominje je Kurti ovim potezom od Borelja, preko Ursule fon der Lajen pa do Miroslava Lajčaka, sve stavio u nezgodnu poziciju jer su se susreli sa činjenicom da je faktički Kurti ovakvim „minirao“ njihovo posredovanje u dijalogu.
Inače, Lajčak se danas sreo i sa prištinskom opozicijom, predsednikom Demokratskog saveza Kosova Lumirom Abdiksikom, Demokratske partije Kosova Memlijem Krasnićem i Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem.
Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
SRBIJA
Lajčak zadovoljan, stavovi opozicije u Prištini oprečni - ko je imao uvid u novi nacrt za ZSO
SRBIJA
Stano otkrio zašto je Lajčak došao u Prištinu – uskoro stiže i u Beograd
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala