Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak zadovoljan, stavovi opozicije u Prištini oprečni - ko je imao uvid u novi nacrt za ZSO

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je danas imao produktivne sastanke na Kosovu, gde se sastao sa komandantom Kfora Ozkanom Ulutašom, sa akreditovanim ambasadorima na Kosovu i liderima više opozicionih partija.
On je naveo da je imao dobru razmenu mišljenja o najnovijim dešavanjima u dijalogu.
„Danas sam imao veoma produktivan dan na Kosovu sa dobrim razmenama mišljenja o najnovijim dešavanjima u dijalogu kojim posreduje EU i o putu napred. Zahvaljujem svim sagovornicima na njihovoj aktivnoj ulozi i podršci", napisao je Lajčak na društvenoj mreži "X".
Sastanak sa liderima i predstavnicima opozicije, odnosno sa Ramušom Haradinajem iz AAK, Memljijem Krasnićijem iz PDK i Ljuftijem Hazirijem iz LDK, Lajčak je održao u Kancelariji Evropske unije u Prištini.
Iako je opozicija očekivala da će im na njemu evropski zvaničnik danas konačno predstaviti novi Nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština, te da je to i poenta ovog sastanka, kako nakon ovog zajedničkog susreta tvrde dvojica od trojice opozicionih predstavnika – to se navodno nije dogodilo, pišu mediji. Međutim, potpuno suprotno tvrdi nakon sastanka Ramuš Haradinaj.
Krasnići kaže, a prenela je Koha, da je ovaj sastanak bio – informativan. Lajčak ih je, dodao je, upoznao sa koracima koja za dijalog Beograd-Priština preduzima Evropska unija.
Ubeđivao ih je i da je novi nacrt za ZSO, koji je predložen kosovskoj vladi – u skladu sa kosovskim ustavom, da ne ide izvan „crvenih linija“, ali im sadržinu nije pokazao.
„Mislim da svaki plan koji je u okviru Ustava Republike Kosovo i koji ne kreira novi nivo samoupravljanja ili izvršne vlasti mora da se posmatra pozitivno“, njegov je komentar
Ipak, Krasnići zamera i zabrinut je zbog netransparentnosti:
„Smatramo da treba da postoji veća odlučnost da se ide napred u tom procesu, ali pre svega treba da bude više transparentnosti jer ne govorimo samo o jednom sporazumu među desetinama sporazuma o kojima je razgovarano i potpisano u prošlosti, vecć govorimo o jednom od najkontroverznijih delova o kojima se godinama raspravlja i zaokuplja političku scenu Kosova. U tom kontekstu, Vladi je zameriti potpuni nedostatak transparentnosti za građane i političke predstavnike, jer je nedovoljno reći da je ovaj nacrt u skladu sa Ustavom ili da nije u skladu sa Ustavom…“.
I Haziri smatra da se opozicija, po pitanju novog nacrta statuta za ZSO – drži u mraku. Smatra da se taj nacrt treba predstaviti „makar u opštim principima“.
Potpuno suprotno njima, Ramuš Haradinaj kaže da su danas imali uvid u dokument nacrta za ZSO.
„Pročitali smo ga u celini. Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Zajednica pruža građanima u tim opštinama. U svakom se delu poziva na zakone i Ustav. Komentare na nacrt daćemo nakon što nacrt razmotri Ustavni sud“, kazao je Haradinaj, prenosi Koha.
U ovom se nacrtu, izneo je mali deo, ne menjaju odgovornosti opština i Zajednica ne uzima te odgovornosti:
„Već je puno olakšica koje se stvaraju u obrazovanju, zdravstvu, funkcija i mogućnost koju daje Zajednica“.
Lajčak je potom održao sastanak i sa novim komandantom KFOR-a, Ozkanom Ulutašom, ali i odvojeni sa američkim ambasadorom u Prištini, Džefrijem Hovenijerom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala