Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Fon der Lajen: U interesu Prištine je da usvoji nacrt ZSO; Varhelji: U EU kroz dijalog

© Sputnik / Lola ĐorđevićUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je u interesu Prištine sprovođenje nacrta statuta ZSO i da bi to bio veliki iskorak, dok je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao da Priština mora da udvostruči svoje napore da dijalog sa Beogradom uspe.
Ona je to rekla nakon predstavljanja izveštaja EK o proširenju, na pitanje novinara šta je sa zahtevom tzv. Kosova za pristupanje.
„Za Kosovo je važno da postoji jasan cilj učlanjivanja i to da bude jasno šta od Kosova očekujemo, a to je sprovođenje nacrta statuta ZSO. To bi bilo veliki iskorak, to je u interesu Kosova. Ako pogledamo Kosovo i Srbiju važno nam je da svakoj zemlji damo mogućnost da se približe EU. Podsticaj je mnogo pozitivniji i pitanje je šta ste vi uradili da se približite EU“, rekla je ona.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da postoji zahtev Prištine da se pridruži EU i da je on u Evropskom savetu.
„Savet još nije zatražio mišljenje od EK. Mi smo spremni da ga damo. Naš utisak je da kada je Kosovo u pitanju evropski put se ostvaruje putem dijaloga. Kosovo mora da udvostruči napore da dijalog bude uspešan“, istakao je Varhelji.
Rekao je da se Beograd i Priština pozivaju da se konstruktivnije uključe u dijalog i sprovedu dogovorene sporazume, što, kako je istakao, podrazumeva uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom i normalizaciju odnosa.
On je to rekao na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojoj je predstavio Izveštaj o proširenju i istakao da je u izveštaju istaknuto da je Srbija sprovela ustavne amandmane za nezavisnost sudstva, medijske zakone i ispunila uslave za otvaranje još jednog klastera.
Rekao je i da je Srbija napredovala u usklađivanju spoljne politike sa EU, ali da razlog za brigu ostaje neuvođenje sankcija Rusiji.
Kada se radi o Prištini konstatovao je da je primetan napredak u legislativnom radu, ali da je situacija na severu uslovila nekoliko kriza.
"Nedostatak odlučnih postupaka za deeskalizaciju je uslovio mere. Veselimo se 1. januaru i viznoj liberalizaciji", rekao je Varhelji.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SRBIJA
Lajčak posle posete Prištini: Uskoro sastanak glavnih pregovarača u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala