- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evropa postavila uslov BiH za otvaranje pregovora

© AP Photo / Armin DurgutUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se Bosni i Hercegovini otvara put za pregovore za pristupanje Evropskoj uniji onda kada BiH ispuni tražene uslove.
Ursula fon der Lajen je, na konferenciji za novinare u Briselu nakon predstavljanja izveštaja EK o proširenju, istakla da se za otvaranje vrata za BiH, moraju preduzeti konkretni koraci.
„BiH preporučujemo otvaranje pristupnih pregovora nakon što određeni kriteriji budu ispunjeni. Otvaramo vrata široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe. Da bi se to napravilo, BiH mora da pokaže rezultate i napravi korak ka napretku da bismo nastavili pregovore sa BiH za pristupanje u EU“, dodala je ona.
Ursula fon der Lajen je navela da su prepoznati koraci koji su napravljeni u BiH, od brzog formiranja Saveta ministara BiH, ali i predanost cilju pristupanja Evropskoj uniji.
„Prepoznajemo broj ‘pozitivnih političkih koraka u BiH’. Ustrajnost političkih subjekata urodila je plodom. Vidimo borbu koja se vodi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali isto tako sa zabrinutošću vidimo ‘protivustavne mere od strane predstavnika Republike Srpske’. Zbog toga će BiH morati uskladiti određene principe, a datom o napretku će Evropska komisija obavestiti u martu 2024. godine“, istakla je ona, preneo je RTRS.
Iz Evropske komisije dodaju da je usvajanje Paketa proširenja istorijski korak za građane.
Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje prokomentarisao je da je to način ubrzavanja integracije zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.
„Ovo je način da ubrzamo integraciju privrede, društava i uopšte zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. To donosi prednosti sa obje strane i zato treba da Zapadom Balkanu pružimo prednosti članstva i prije nego što do članstva dođe. Želimo da integrišemo one partnere Zapadnog Balkana koji to žele ranije, imajući u vidu sve obaveze naših propisa i pravila, a mi smo spremni da im pomognemo“, dodao je Varhelji.

Plan rasta za Zapadni Balkan prilika za ranu integraciju u EU

Plan rasta EU za Zapadni Balkan potpuno je novi i smeo pristup koji služi kao katalizator napretka da se zatvori ekonomski i društveni jaz između Zapadnog Balkana i EU i stvori prilika za ranu integraciju regiona u EU, pre nego što joj se defakto pridruži, izjavio je danas evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji i istakao da se u okviru njega predlaže finansijska pomoć od šest milijardi evra.
Varhelji je na konferenciji za novinare u Briselu ocenio da se u procesu proširenja uvek govori o "institucionalnom delu posla" i pozvao da se fokus ovog puta stvari na "stvarnu integraciju na terenu", što znači bavljenje time kako će EU ubrzati integraciju privreda, duštava i država, zajedno sa partnerima na Zapadnom Balkanu.
"To donosi stvarne prednosti za obe strane, a trebalo bi da donese korist od članstva čak pre pristupanja", rekao je Varhelji.
On je istakao da plan ima četiri aspekta, od kojih prvi podrazumeva što bržu integraciju zainteresovanih partnera sa Zapadnog Balkana u okviru četiri slobode, odnosno u oblasti slobodnog kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga i da se što brže izbore sa preuzimanjem svih obaveza koje proizilaze iz procesa i pravila EU.
On je istakao da je EU u tom smislu spremna da im pomogne i stavi na raspolaganje svako za to potrebno sredstvo, ali da zauzvrat traži da to u velikoj meri doprinese prosperitetu, stabilnosti i bezbednosti regiona.
"Zato od njih tražio da se jedni prema drugima odnose kako će se odnositi prema nama, što znači jednom kada su integrisani u okviru četiri slobode, trebalo bi da uzvrate to drugim partnerima na Zapadnom Balkanu", rekao je Varhelji.
On je dodao da je drugi ključni stub ovog plana da se pomogne partnerima na Zapadnom Balkanu da ubrzaju proces reformi jer integrisanje u okviru četiri slobode podrazumeva teške i kompleksne reforme.
"Teške i kompleksne reforme koje će koristiti zemljama Zapadnog Balkana", naglasio je Varhelji i dodao da EU zato želi da sa zemljama Zapadnog Balkana zajedno izradi detaljan plan za svaku godinu kako bi se ubrzao napredak na terenu kada je reč o reformama, uključujući u oblastima vladavine prava i demokratije kao ključnim uslovima za svaku integraciju u EU.
Kao treći aspekt istakao je da, kada se ove zemlje integrišu sa tržištem i socijalnim sistemima EU, ne mogu same na tom putu da zatvore jaz u finansijskoj podršci i da je zato EU spremna da obezbedi dodatnu podršku da ubrza taj zajednički rad. "Zato predlažemo Savezu da poveća finansijsku podršku za agendu reformi i obezbedimo dodatnih 6 milijardi evra", rekao je Varhelji.
On je naglasio da je podsticaj Zapadnom Balkanu potreban i tom regionu, ali i EU.
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SRBIJA
Fon der Lajen: U interesu Prištine je da usvoji nacrt ZSO; Varhelji: U EU kroz dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala