- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Dvadeset miliona evra za šest godina: EIB i EK utrostručuju savetodavnu podršku Zapadnom Balkanu

© AFP 2023 / Daniel ROLANDZnak evra
Znak evra  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Evropska investiciona banka i Evropska komisija sporazumno će utrostručiti savetodavnu podršku Zapadnom Balkanu i potencijalno za Tursku u okviru programa JASPERS, za koji je opredeljen budžet u iznosu od 20 miliona evra u narednih šest godina, saopštili su iz EIB.

„Ovim novim sporazumom obezbeđujemo rekordno visoke resurse za podršku zemljama u procesu proširenja EU, kroz pomoć za pripremu ključnih strategija, planova i investicija, uz istovremeno jačanje lokalnih kapaciteta za pripremu i sprovođenje projekata. U skladu sa prioritetima politike EIB, ta uvećana savetodavna podrška omogućiće našim partnerima na Zapadnom Balkanu da efikasno realizuju još više projekata u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU“, rekla je potpredsednica EIB Tereza Červinska.

Ona je dodala i da će preko njihovog ogranka za aktivnosti izvan EU, EIB Global, stanovnicima zemalja u susedstvu EU obezbediti održivu bućunost i pomoći im da napreduju sa reformama, ekonomskim rastom i klimatskim planovima.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije Matje Buske izjavio je da ovim nastavljaju da podržavaju korisnike IPA programa na njihovom putu ka EU.
„Uveren sam da će savetodavne usluge koje pruža JASPERS nastaviti da imaju pozitivan društveni uticaj i ekonomske koristi za građane. Očekujemo da će novi projekti doprineti skraćenju vremena putovanja, poboljšati raspoloživost i pristup vodi za piće, čistoj energiji, pristup bezbednim digitalnim infrastrukturama, energetski efikasnoj i obrazovnoj i zdravstvenoj infrastrukturi. Ovo je direktan nastavak podrške koju smo ranije obezbedili regionu, kao i tekućih aktivnosti koje se u zemljama istočnog partnerstva sprovode kroz inicijativu EPIC“, rekao je Buske.
Pomoć u okviru programa JASPERS usklađena je sa sektorskim prioritetima iz strategije Globalni izlaz i iz Ekonomsko-investicionog plana, kao i sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan.
Budući da je JASPERS aktivan na Zapadnom Balkanu od 2011. godine, najnoviji sporazum predstavlja nastavak dosadašnjih aktivnosti, koje podrazumevaju više od stotinu uspešno realizovanih savetodavnih zadataka na pripremi projekata vrednih devet milijardi evra u sektorima saobraćaja, vodosnabdevanja, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti.
EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu.
Od 2009. godine banka je finansirala projekte u regionu u iznosu od gotovo 11 milijardi evra.
Savetodavni program JASPERS pomogao je da se od 2005. godine pripremi stotina projekata vrednih preko 317 milijardi evra u oblastima održivog transporta, zaštite životne sredine, inovacija, zdravstvene zaštite i zelene tranzicije, u 27 zemalja kako u EU, tako i izvan nje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala