- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Čuva nasleđe cele Srbije, ne samo Tita: Da li će obnovljeni Muzej 25. maj postati spomenik kulture?

© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej Jugoslavije/Danilo MatarugaMuzej 25. maj
Muzej 25. maj - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Povodom završetka poslednje faze radova na zgradi Muzeja 25. maj, Muzej Jugoslavije će večeras multimedijalnim događajem „Obnova 2.0“ publici predstaviti arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost tog objekta.
Prisutni će moći da se putem animacije upoznaju sa sadržajem depoa Muzeja Jugoslavije, da na određen način zavire u njih i bace pogled na nasumičan izbor predmeta koji se tamo čuvaju, a muzejska zgrada će uz pomoć animacije i doslovno oživeti.
„Želimo da čujemo mišljenje građana o tome što smo uradili, da li to zdanje zaslužuje da bude spomenik kulture i zato smo odlučili da napravimo neobičan događaj za otvaranje kao svojevrsno oživljavanje zgrade“, kaže za Sputnjik direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.

Muzej kao eksponat

Muzej 25. maj, koji je nekada bio mesto odakle se obraćalo prvenstveno mladima, vremenom je postao eksponat po sebi, jedinstven trag istorijiskih zbivanja, a tim muzeja je odlučio da pokaže svojim sugrađanima da se u njemu kriju i mnogobrojna blaga naše novije prošlosti.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej Jugoslavije/Danilo MatarugaNeda Knežević ispred Muzeja 25. maj
Neda Knežević ispred Muzeja 25. maj - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Neda Knežević ispred Muzeja 25. maj
„Hteli smo da pokažemo da muzej baštini i čuva nasleđe cele Srbije i da nas ne vezuju samo za Tita. On jeste inicirao taj muzej, ali je samo tri puta bio u njemu. Svoje goste je uglavnom vodio u Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej, Etnografski, Vojni“, navodi Neda Knežević.
Multimedijalni događaj „Obnova 2.0“ sastoji se iz dva segmenta - dok prvi segment potencira zgradu Muzeja kao istaknuti primer arhitekture, estetike, umetnosti i kulture, ali i entuzijazma grupe ljudi da stvaraju građevine koje će postati autentičan svedok duha vremena, drugi prezentuje animirane predmete iz muzejske kolekcije, organizovane u četiri celine, koje predstavljaju četiri muzejska depoa.

Spomenik kulture

Muzej 25. maj, arhitekte Mihaila Mike Jankovića, otvoren je 1962. godine. Koncipiran je kao delo visoke moderne i redak je primer total dizajna u arhitekturi Beograda.
„Trudili smo se tokom rekonstrukcije da sačuvamo izvorni izgled objekta. Muzej 25. maj projektovan kao jedan od prvih namenskih muzeja i tokom cele istorije trajanja nije promenio namenu. Uvek je bio muzej. Ta zgrada ima kulturno-istorijsku, spomeničku i arhitektonsku vrednost. Reprezentativni je primerak socijalističke arhitekture, Mikin potpis je od elemenata eksterijera do enterijera, a vrhunski jugoslovenski umetnici su učestvovali u ulepšavanju te zgrade“, ističe direktorka Knežević i dodaje:
„Želimo da pošaljemo poruku da je arhitektura takođe deo kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta bez obzira kom periodu pripada i da ovaj objekat treba da bude proglašen spomenikom kulture“.

Obnova Muzeja 25. maj

Tokom 2018. godine započet je proces tehničke revitalizacije zgrade Muzeja 25. maj u skladu sa savremenim potrebama i najvišim standardima zaštite.
Poslednja faza obnove, započeta 2022. i završena u 2023. godini, izvedena je po projektu arhitekte Dejana Todorovića i obuhvatila je radove na restauraciji i konzervaciji fasada i pristupnih platoa.
„Još 2013. smo konkurisali kod Ministarstva finansija za kapitalni projekat rekonstrukcije cele zgrade, ali smo morali da sačekamo pošto su rađeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. U međuvremenu, zub vremena je učinio svoje i krenule su havarije pa dva dana pre otvaranja izložbe 'Ruska avangarda u Beogradu' u decembru 2015. pukla jevelika cev za grejanje u glavnoj zgradi iznad mape Titovih putovanja. Nakon toga smo dobili sredstva, koja nisu bila dovoljna za rekonstrukciju celog objekta, tako da smo umesto toga krenuli sa sanacijom termotehnike 2018, a potom smo preduzeli radove na enterijeru i eksterijeru“, kaže Knežević.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej Jugoslavije/Danilo MatarugaZavršena rekonstrukcija Muzeja 25. maj
Muzej Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Završena rekonstrukcija Muzeja 25. maj
Tokom svih faza rekonstrukcije i obnove, celokupan fond koji baštini Muzej Jugoslavije, nalazio se u zgradi zbog čega je ceo proces bio, prema rečima direktorke, dosta traumatičan. Ipak nisu odustajali, radovi su se odvijali, a muzej je sve vreme radio.
Novi ugrađeni materijali i sistemi značajno će doprineti očuvanju ovog objekta i ispunjenju njegove osnovne funkcije baštinjenja kulturnih dobara i izlaganja.
„Do sada nismo neke predmete mogli da izlažemo jer nismo imali uslove za to. Morali smo da odustanemo i od nekih gostujućih izložbi, poput one iz MoMe, jer da biste ugostili takvu izložbu morate da imate odgovarajuću temperaturu, vlagu i svetlost u objektu“, ističe Neda Knežević.

Sledeća Kuća cveća

Kao sledeći projekat direktorka Muzeja Jugoslavije najavljuje rekonstrukciju Kuće cveća:
„Urađen je projekat postojećeg stanja. Kuća cveća je specifičnija od Muzeja 25. maj. Manji je objekat, ali ne sme ni u jednom trenutku da se zatvori. Radove moramo prilagoditi posetiocima koji bez ometanja mogu da ulaze i obilaze grob Josipa Broza Tita“.
Kuća cveća, Muzej Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
„Umro je drug Tito“ – Postavka o Brozu čak i za one koji iz principa ne žele da uđu u Kuću cveća
Povratak radnika zaposlenih u inostranstvu za novogodišnje praznike, Beograd, 27. 12. 1972, iz knjige Jugo, moja jugo, Fotoarhiva Tanjuga - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
KULTURA
Svaka tuđa zemlja, tuga je golema: Gastarbajterske priče posle Beograda stižu u Sarajevo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala