- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Podignuta optužnica protiv pripadnika „balkanskog kartela“

© Sputnik / Lola ĐorđevićViši sud u Beogradu - posebno odeljenje za organizovani kriminal i tužilaštvo za ratne zločine
Viši sud u Beogradu - posebno odeljenje za organizovani kriminal i tužilaštvo za ratne zločine - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je podnelo sudu optužnicu protiv 20 osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe poznate u javnosti kao "balkanski kartel", koji se sumnjiče za međunarodnu trgovinu oko sedam tona kokaina.
Optužnica je podignuta protiv Miroslava S, Mladena L, Radisava R, Ljubiše L, Milovana Z, Zorana J, Vladana S, Miloša R, Gligorija P, Petra M, Mirka P, Miloša J, Aleksandra I, Dragana Đa, Milana M, Dragana N, Ivana C, Marka R, Nikole Đ. i Deniza M, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.
Optužnicom im se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, prenosi Tanjug.
Istraga je u ovom slučaju počela naredbom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja. U trenutku kada je započet postupak na teritoriji Srbije slobode je lišeno 14 lica i sva se nalaze u pritvoru.
Preostala lica, njih šestoro, nalaze u bekstvu i za njima je raspisana poternica uključujući i međunarodnu poternicu za svako lice.
Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina, ukupno tri zaplene kokaina, u periodu od decembra 2019. do avgusta 2020. godine.
Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020. godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa" i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina.
Sledeća zaplena u količini od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok je u avgustu 2020. godine u Roterdamu - Kraljevina Holandija zaplenjeno preostalih 742 kilograma kokaina.
Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava, a reč je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv "niškoj grupi", a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu.
Ovaj postupak rezultat je intenzivne međunarodne saradnje između Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije sa nadležnim pravosudnim organima Republike Francuske, Arube, Belgije i Kraljevine Holandije kao i EUROPOLOM i EURODŽAST-om.
Tokom saradnje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sa Pariskim tribunalom - Odeljenjem zaduženim za borbu protiv organizovanog, finansijskog i sajber kriminala "JUNALKO", prukupljani su krucijalni dokazi sa Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je razbijen ovaj "balkanski kartel".
Pored navedenog, odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.
Evropol - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
DRUŠTVO
Europol formirao tim za borbu protiv „Balkanskog kartela“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala