- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Europol formirao tim za borbu protiv „Balkanskog kartela“

© Sputnik / Alekseй VitvickiйEvropol
Evropol - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Europol je formirao Operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" čiji je član i Crna Gora, a radi lakše razmene obaveštajnih podataka kako bi bio zaustavljen međunarodni šverc kokaina.
Postojanje te radne grupe potvrđeno je u jučerašnjem saopštenju Europola o zapleni 2,7 tone kokaina kod obala Španije. Radna grupa je formirana nakon što je razbijena šifrovana komunikacija preko posebnih aplikacija Enročet, SKAJ i Anom, piše RTCG.
Grupa je formirana da bi se pružio odgovor na pretnju od balkanskih kriminalaca.
Operativna radna grupa okuplja zemlje iz regiona Balkana, EU i celog sveta, tako da mogu efikasno da ciljaju ove kriminalne mreže pod vođstvom članova koji su blisko povezani sa kriminalnim grupama u regionu.
Otkrivanje tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Enročet, SKAJ i Anom– ukazalo je na rasprostranjenost balkanskih kriminalaca u globalnoj trgovini kokainom i povezanim aktivnostima organizovanog kriminala.
Zamenik izvršnog direktora Europola Žan Filip Lakuf je u maju kazao da je cilj ove grupe potpuna razmena obaveštajnih podataka.
"Sa preko 50 zemalja sa stalnim predstavništvima u Europolu – uključujući sve balkanske zemlje, Europol je mesto gde se takva saradnja može ostvariti. Konstantnom razmenom obaveštajnih podataka i odgovarajućom koordinacijom možemo poremetiti kriminalne mreže, razbiti njihove operacije i učiniti naše zajednice sigurnijim", kazao je Lakuf.
Podsetimo, prošle sedmice viđene su tri velike zaplene kokaina na obali i u vodama blizu Španije. Na različitim brodovima ukupno je pronađeno više od 12 tona te droge. Među uhapšenima su i ljudi iz zemalja regiona, koji su označeni kao članovi takozvanog "Balkanskog kartela".
Iz zemalja Latinske Amerike do Evrope kokain, sudeći prema zaplenama, najčešće stiže u kontejnerima za transport voća. Baš u takvom, i to za prevoz banana, 25. avgusta otkriveno je 9,5 tona droge.
Tu zaplenu španska policija opisuje kao udarac bez presedana za jednu od najvećih svetskih kriminalnih organizacija, a tamošnji mediji tvrde da iza toga stoji takozvani „Balkanski kartel“.
"Zaplena 9,5 tona kokaina je rezultat istrage koja traje od 2018. godine i to je najveća akcija u Evropi od kada se vodi evidencija", rekao je Santos Bernal, policijski komesar pokrajine Kadiz.
Samo dan ranije, u sportskim torbama na jedrilici koja je plovila Atlantikom pronađene su dve tone kokaina.
Prema izveštajima policijskih agencija i nevladinih organizacija, važnu ulogu u ovim kriminalnim operacijama igraju kriminalni klanovi iz Crne Gore.
Zaplena MUP Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
DRUŠTVO
MUP o hapšenju pripadnika “Balkanskog kartela“: Zaplenjeno 2,7 tona kokaina, pola miliona evra...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala