- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici napravili sistem za procenu kvaliteta vode pomoću telefona

© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / Uđi u bazu fotografijaSevernokrimski kanal
Severnokrimski kanal - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
Pratite nas
Naučnici Saratovskog državnog univerziteta napravili su test sistem za određivanje koncentracije fenola u vodi pomoću netkanog materijala i pametnog telefona ili prenosivog skenera. Ovaj sistem omogućava da se brzo i ekonomično otkriju fenoli na nivou frakcija maksimalno dozvoljenih koncentracija.
Rezultati rada predstavljeni su na IV Sveruskoj konferenciji o analitičkoj spektroskopiji.
U industrijskim emisijama posebno su česti fenoli – supstance veoma opasne za čoveka koje mogu da poremete funkcije nervnog sistema, iritiraju sluzokožu očiju i disajnih puteva, a izazivaju i hemijske opekotine.
Fenoli koji se emituju u atmosferu talože se u vodi i zemljištu, tako da njihov sadržaj strogo kontrolišu državni zakoni i nadležni organi. Danas se njihova koncentracija u prirodnim objektima utvrđuje u laboratorijama. Ova dugotrajna i skupa metoda zahteva velike količine hemijskih reagenasa i uključuje dugotrajan transport uzoraka, njihovo čuvanje i naknadnu analizu.
Naučnici Saratovskog državnog univerziteta „N.G. Černiševski“ razvili su prenosivi sistem za testiranje na bazi nanovlakana poliamida-6, koji omogućava određivanje koncentracije fenola u vodi u terenskim uslovima u roku od pola sata. Osetljivost razvijenog proizvoda odgovara maksimalno dozvoljenoj koncentraciji fenola u vodi.
„Da bi se odredio sadržaj fenola pomoću našeg sistema nisu potrebni dodatni instrumenti za registrovanje signala, dovoljna je samo vizuelna procena“, rekao je profesor na Katedri za analitičku hemiju i hemijsku ekologiju Sergej Doronjin.
Prema njegovim rečima, netkani materijal od nanovlakana u test sistemu sadrži boje koje selektivno reaguju sa fenolima i menjaju boju u zavisnosti od njihove koncentracije. Intenzitet boje sorbenta može se proceniti na oko jednostavnim poređenjem sa pripremljenom skalom. Da bi se to uradilo, može se koristiti kamera pametnog telefona ili skener.
„Upotrebom specijalnih reagenasa ne postiže se samo vizuelni efekat, već se i ekstrakcija ovakvih oblika u neutralnoj i blago kiseloj vodenoj sredini povećava na 95 odsto. To se dešava zbog povećanja njihove hidrofobnosti, što je neophodno upravo za kvantitativnu procenu sadržaja fenola“, objasnio je naučnik.
Naučnici očekuju da će u budućnosti povećati broj reagenasa osetljivih na fenol koji mogu da ga ekstrahuju iz vode u obliku obojenih organskih derivata.
Dokument je uključen u strateški projekat univerziteta – „Hemija i novi materijali“ programa „Prioritet 2030“ nacionalnog projekta „Nauka i univerziteti“.
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
RUSIJA
Ruski naučnici napravili revolucionarni lek za tešku autoimunu bolest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala