- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici napravili revolucionarni lek za tešku autoimunu bolest

© Foto : Federal Biomedical AgencyLaboratorija FMBA Rusije
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
Pratite nas
Ruski naučnici sa Instituta „Pirogov“ i kompanije „Biokad“ razvili su lek za ankilozirajući spondilitis, tešku autoimunu bolest koja pogađa kičmu i zglobove.
„Lek je predviđen za lečenje ankilozirajućeg spondilitisa i predstavlja monoklonsko antitelo koje omogućava da se selektivno uništi mali deo ćelija imunog sistema među kojima su ćelije koje napadaju sopstvene ćelije organizma i koje određuju razvoj autoimune bolesti“, saopštila je pres-služba Ministarstva zdravlja Rusije.
Nova terapija već je pokazala ubedljive rezultate u ranim fazama istraživanja. Zabeležen je prvi klinički slučaj u istoriji gde je napredovanje bolesti zaustavljeno na duži vremenski period bez uticaja na inflamatorne citokine, a takođe su smanjene strukturne promene u zglobovima.
Revolucionarni mehanizam delovanja leka opisan je u članku koji je objavljen u vodećem svetskom naučnom časopisu „Nejčr medisin“ (Nature Medicine).
Trenutno kompanija „Biokad“ počinje sa trećom, završnom fazom kliničkog ispitivanja leka. U njoj će učestvovati najmanje 400 pacijenata iz Moskve, Sankt Peterburga, Nižnjeg Novgoroda i drugih ruskih gradova.
Predložena i dokazana hipoteza u eksperimentima i kliničkim studijama otvara izglede za stvaranje čitave klase takvih lekova za lečenje autoimunih bolesti, na primer, dijabetesa tipa jedan.
„Lek je 'prvi u klasi' u svetu i demonstrira potencijal i konkurentnost ruske medicine. Lek će u Rusiji proizvoditi industrijski partner univerziteta", precizirali su u Ministarstvu zdravlja.
Ankilozirajući spondilitis ili ankilopoezni spondilartritis je hronična, zapaljenjska bolest zglobova i kičme koja dovodi do srastanja pršljenova.
Ćelije raka u 3D - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
RUSIJA
Ruski naučnici pronašli brz metod dijagnoze raka prostate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala