- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici pronašli brz metod dijagnoze raka prostate

© Fotolia / VitanovskiĆelije raka u 3D
Ćelije raka u 3D - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Radiofarmaceutski preparati za preciznu dijagnostiku raka prostate na osnovu izotopa tehnecijuma-99m proizveli su naučnici Politehničkog univerziteta u Tomsku. Prema rečima eksperata, preparat je jeftiniji od preparata tog tipa, jednostavniji za proizvodnju i veliki broj ljudi će moći da ga koristi, saopštila je pres služba Univerziteta.
Dijagnostika raka i terapija pomoću radioaktivnih izotopa je aktuelni pravac u medicini. Primena radionuklida omogućava da se sa velikom preciznošću otkriju i unište ćelije raka.
Izotop tehnecijum-99m ima veliku primenu u nuklearnoj medicini za dijagnozu različitih bolesti.
I lečenje i dijagnostika raka mnogim radiofarmaceutskim preparatima, uključujući i jedinjenje koje se koristi u Rusiji na bazi izotopa lutecija-177-PSMA, ima za cilj izbor pacijenata pomoću pozitronsko emisione tomografije (PET). Naučnici navode da su instalacije skupe i teško ih je naći u većini zemalja, ali i dodaju da što dijagnoza bude pristupačnija i tačnija, to će više pacijenata moći na vreme da dobije efikasno lečenje.
Pozitronska emisiona tomografija (PET) je metoda intravitalnog istraživanja metaboličke i funkcionalne aktivnosti tkiva tela. Ona se zasniva na fenomenu pozitronske emisije, primećenog u radiofarmaceutici koji je uveden u telo i akumuliran u različitim organima.
Tim eksperata Politehničkog univerziteta u Tomsku uz podršku Ministarstva nauke u okviru programa „Prioritet 2030“ su proizveli radiofarmaceutski preparat za brzu dijagnostiku raka prostate kojoj nije potreban PET. Prema rečima naučnika, preparat ima izotope tehnecijuma-99m i molekule specijalnih proteina.

„Korišćeni protein je osetljiv na membranski antigen koji je specifičan za prostatu, on je osetljiv i na poseban protein na površini ćelija raka prostate. Protein detektuje ovaj enzim u telu, a izotop deluje kao svetionik u ukazuje na lokaciju tumora na skeneru“, objasnio je rukovodilac projekta, inženjer centra „Onkologije“ Politehničkog univerziteta u Tomsku Roman Zeljčan.

Novi preparat će omogućiti da nuklearna medicina bude pristupačnija ljudima. Prema rečima naučnika, cilj je da se koristi kompleks sa jednofotonskom kompjuterskom tomografijom.
„Preparat u obliku rastvora se daje intravenski, a posle dva sata se radi tomografija. On se intenzivno i na specifičan način taloži u tumoru prostate i njegovim metastazama. Rastvor nije toksičan i potpuno se eliminiše iz tela za nekoliko sati“, rekao je Zeljčan.
Novi lek je nekoliko puta jeftiniji od sličnih proizvoda koji postoje na tržištu, a napravljeni su na osnovu izotopa galijuma ili fluora. Osim toga lakši je i za proizvodnju. Naučnici smatraju da će se ovaj preparat koristiti u Aziji i Africi u kojima se PET mnogo ne primenjuje.
Prva faza kliničkih ispitivanja leka je počela u Naučno-istraživačkom institutu onkologije u Tomsku. Prema procenama stručnjaka, lek će biti spreman za kliničku upotrebu do kraja 2023. godine.
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
RUSIJA
Ruski naučnici na neverovatan način povećali efikasnost antibiotika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala