- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Skupo plaćaju sankcije: EU izgubila 1,5 biliona dolara zbog prekida veza sa Rusijom

© Sputnik / Alexey VitvitskyZastava EU u Briselu
Zastava EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Pratite nas
Sankcije i prekid ekonomskih veza sa Rusijom već su koštali Evropsku uniju oko 1,5 biliona dolara, a obim međusobne trgovine stalno se smanjuje i teži nuli, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Ukupni gubici Evropske unije od uvedenih sankcija i odluka u ekonomskim sferama o prekidu saradnje sa Rusijom, a ovo su najskromnije procene ,iznose oko 1,5 biliona dolara“, rekao je Gruško na marginama Evroazijskog ekonomskog foruma.
On je podsetio da je 2013. godine obim trgovine ruskih kompanija sa evropskim partnerima iznosio 417 milijardi dolara, a da nisu uvođene sankcije, ove godine bi ta cifra dostigla 700 milijardi.
Međutim, usled zapadnih ograničenja protiv Moskve obim trgovine je 2022. godine iznosio svega 200 milijardi dolara, u prvoj polovini ove godine – 47 milijardi, a do kraja godine biće manji od 100 milijardi.
„Sledeće godine će biti 50 milijardi, a onda će težiti nuli“, dodao je Gruško.
Usled toga, nemačka industrija „kupuje gas po tri puta većim cenama, nego što se prodaje na domaćem tržištu SAD“, proizvodnja se seli u Severnu Ameriku i sve se to dešava uprkos signalima poslovnih krugova, zaključio je ruski diplomata.
Podsećamo, nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju. Uvedeno je na desetine hiljada ograničenja, iako u SAD i Evropi priznaju da negativan uticaj nije bio toliko značajan.
Kako je primetio ruski predsednik Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen glavni cilj je pogoršanje životnog standarda miliona ljudi. Ipak, prema rečima ruskog lidera, Moskva mirno prolazi kroz taj pritisak, a inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte kakvu viziju o novom svetskom poretku ima Vladimir Putin, a kakvu Džozef Bajden:
Zastava EU na trgu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
RUSIJA
Evropa je umorna od Ukrajine, raspašće se kao kula od karata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala