- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šampionke ljute zbog propusta sistema – traže poštovanje i za Đokovićevu borbu

© AFP 2023 / RYAN LIMNovak Đoković i Arina Sabalenka
Novak Đoković i Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Osam najboljih teniserki ove sezone igra na Završnom Mastersu u Kankunu, a uslovi su blago rečeno katastrofalni. Organizacija ovog turnira ispostavila se kao prelomna tačka posle koje su teniserke napisale pismo VTA organizaciji, a prema pisanju britanskog „Telegrafa“ u pismu se pominje i PTPA organizacija koju je osnovao Novak Đoković.
Kada je osam najboljih teniserki stiglo u Kankun dočekale su ih nezavršeni tereni, a posle nekoliko dana kada je turnir počeo jasno je bilo da su na kraju ti tereni urađeni izuzetno loše što se videlo na snimcima pri odskoku loptice.
Janik Siner Saša Zverev US Open - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SPORT
Pariz i sistem su se osramotili – a Janik i Saša su glavne žrtve
Bila je to izgleda „kap koja je prelila čašu“ i teniserke su predvođene prvom na svetu, Beloruskinjom Arinom Sabalenkom uputile VTA organizaciji oštro pismo sa nizom zahteva povodom poboljšanja uslova za ženski tenis.
S obzirom da se pravima za ženski tenis punom parom bori i PTPA iza koje stoje Novak Đoković i Vasek Pospišil, jedno od zahteva za VTA jeste da uvaži kritike i poruke organizacije srpskog asa.
Dokument koji je stigao na adresu VTA naime su uz Sabalenku potpisale i Marketa Vondrušova i Elena Ribakina, kao i još dve šampionke Grend slem turnira.
Belouruskinja je ipak bila najoštrija kada je reč o komentarima jer je među prvima i zatekle katastrofalnu situaciju u Kankunu.
„Moram da izrazim svoje razočaranje u VTA, kao i u dosadašnje iskustvo na VTA Finalu. Kao igračica, osećam se nepoštovano od strane VTA, a verujem da se većina nas tako oseća. Organizacija ovog turnira ne ispunjava očekivanja. Osećam se nesigurno na ovom terenu, lopta se ponaša nepredvidivo, a do subote nismo imali priliku za trening na ovom terenu. U takvim okolnostima, kada su ulozi ovako visoki, smatram to neprihvatljivim“, napisala je Beloruskinja.
Vondrušova je postavila snimak na kom se vidi koliko loše odskače loptica i koliko to problema pravi teniserkama.
Iako nisu poznati svi zahtevi iz pisma, britanski „Telegraf“ piše da traže garantovanu platu od 500.000 dolara za teniserke iz najboljih 100, odnosno 200.000 za one od 101. do 175. mesta i 100.000 za one od 176. do 250. Smatraju da će na taj način tenis biti pošteniji.
Jedna od promena za koju se zalažu jeste i raspored o čemu je govorila Iga Švjontek.

„Očigledno, na turu sam već četiri godine, ali ovo je prvi put da su najbolji igrači i igrači nižeg ranga zaista ujedinjeni da imaju uticaj i da urade nešto. Jer da, nismo zadovoljni nekim stvarima i želimo da promenimo raspored za sledeću godinu. Imaćemo mnogo više obaveznih turnira i to će imati ogroman negativan uticaj na naše zdravlje i dobrobit. Imam 22 godine i odigrala sam dve najintenzivnije sezone u životu i već osećam da će mi biti teško da nastavim još toliko godina ako VTA ide tim putem da poveća broj obaveznih turnira. Većina Masters turnira će trajati dve nedelje u narednim godinama, što će takođe uticati na naše vreme kod kuće i vreme između turnira. Tako da se osećam kao da se sve zasniva samo na želji da imamo više i više, ali ne i na brizi o našem blagostanju i zdravlju. Postoje neke stvari koje bi VTA mogla da promeni za nas, bez uticaja na stvari koje su već dogovorili sa turnirima. Nadamo se da će ove promene doći i da ćemo naći kompromis gde će svi biti srećni. Ali sigurno, kada govorimo samo o odnosu, osećam se kao i drugi igrači... kao Ons, Koko, igrači koji su ovde... zapravo kao svi. Igrači koji se nisu plasirali u finale. Zaista smo ujedinjeni i razmišljamo na isti način. Mladi, oni stariji, svi znamo da nije dobro što ćemo imati više obaveznih turnira. Zato želimo da zaista utičemo. Jer kada će se to dogoditi, ostaće zauvek i biće još gore. Nadamo se da ćemo uspeti da poguramo“, rekla je Iga.

Koliko god teniserke bile ljute ostaje pitanje hoće li VTA konačno reagovati i odgovoriti.
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SPORT
Roman savladao Alkarasa pa ispao od sunarodnika – Rubljov sredio Holanđanina za četvrtfinale Pariza
Janik Siner Saša Zverev US Open - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SPORT
Šok u Parizu – Janik Siner se povukao sa Mastersa!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala