- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nesvakidašnje otkriće u Srbiji - predmet koji ima moćna magijska svojstva /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICViminacijum
Viminacijum - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Arheolozi su ove nedelje došli do nesvakidašnjeg otkrića koje je još jednom svrstalo Viminacijum uz najznačajnije lokalitete na teritoriji Rimskog carstva - nakon uklanjanja ostataka arhitekture zgrade izgorele u požaru otkriven je predmet u naučnim krugovima poznat kao tintinabulum.
Tintinabulumi su antički pandan današnjim hvatačima vetra, ali je njihova uloga i simbolika u rimskom svetu bila daleko slojevitija i značajnija, kaže za Sputnjik direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać.
Oni su kačeni ispred vrata kuća ili soba, da praveći zvuk na vetru, ali i svojim neobičnim izgledom, rasteruju zle sile i urokljive poglede.

Iskopavanje stambenih gradskih četvrti

Proteklo leto na arheološkom nalazištu Viminacijum ostaće zapamćeno po obnovljenim iskopavanjima na prostoru civilnog naselja.
Ako se izuzmu istraživanja gradskih kupatila i amfiteatra, koji su građevine javnog karaktera, ovo su prva iskopavanja nakon pola veka usmerena na stambene gradske četvrti.
© Foto : Sputnjiku ustupio Miomir KoraćTintinabulum, primerak iz muzeja u Napulju
Tintinabulum, primerak iz muzeja u Napulju - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Tintinabulum, primerak iz muzeja u Napulju
Stručnu ekipu kojoj je ovaj zadatak poveren čine Saša Redžić, Ilija Danković, Mladen Jovičić, Kristina Živković i Petar Kojadinović.
„Plan istraživanja je podrazumevao da prvi iskopi budu usmereni na glavnu viminacijumsku ulicu – decumanus. Nakon lociranja ulice, široke 10,40 m, i iskopavanja složene kanalizacione mreže, na red je došao prostor južno od dekumanusa. Na ovom prostoru se nalazi kolonada stubova koji su pripadali zgradi velikih dimenzija čije istraživanje tek predstoji“, kaže Korać.
Upravo ispred ove zgrade su arheolozi ove nedelje došli do novogotkrića:
„Pre svega, ustanovljeno je da je zgrada nastradala u požaru, prilikom kojeg se trem srušio i pao na zemlju. Nakon uklanjanja ostataka arhitekture, na nekadašnjem tlu otkriven je tintinabulum koji je delovao kao amajlija za vrata. One su bile okačene blizu pragova u radnji ili kući, ispod peristila (oko unutrašnjeg dvorišta ili bašte) pored spavaće sobe ili venereuma, gde bi ih vetar izazivao da zveckaju“.

Protiv zlih duhova

Napravljene su da zvone kao zvona na vratima, a niz njih je bio vezan za uže zakačeno za zvono, jer se verovalo da zvuci zvona odvraćaju zle duhove.
„Kompletni izgled viminacijumskog primerka će biti poznat nakon konzervacije, ali ono što je već sada očito je da je centralni deo kompozicije činio tzv. fascinum, magično biće sa telom u vidu krilatog falusa na nogama, sa svojim vlastitim falusom i repom u vidu falusa. Na fascinum su bila okačena četiri zvona“, navodi Korać.
Za Rimljane, ističe Korać, ovakvi predmeti nisu imali erotski ili lascivni karakter, već je ovaj deo ljudskog tela smatran za efikasno oružje u borbi protiv urokljivog oka, a bio je i donosilac sreće:
„Zato su izrađivani amuleti u vidu falusa, često nošeni od strane dece, urezivani su i crtani na zidovima, nalazili su se na peharima za ispijanje vina. Predstavljani su javno, na vidnim mestima, da prizovu prosperitet, i da odvrate lopove i druge nepodobnike“.
Upravo iz ovog razloga je vlasnik zgrade u Viminacijumu okačio tintinabulum ispred svoje kapije:
„Smatrao je da da taj predmet ima moćna magijska svojstva koja mogu da mu pomognu. Rimljani su inače praktikovali korišćene raznovrsnih amuleta čija je uloga bila da zaštite, izleče ili da im donesu neku apstraktnu dobrobit. Arheološka svedočanstva nam govore da stanovnici Viminacijuma nisu predstavljali izuzetak u ovom pogledu“.
Novi drevni brod na Viminacijumu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
KULTURA
Veliko otkriće u Srbiji – izronio ogroman drevni brod /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala