Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nešto se sprema čim Priština opet odšrafljuje srpske tablice

© Foto : Ustupljeno SputnjikuTablice sa oznakama Srbije na KiM
Tablice sa oznakama Srbije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Temu kosovskih registarskih oznaka ponovo je početkom ove nedelje aktuelizovala vlast u Prištini produživši rok za preregistraciju sa srpskih na RKS tablice za sve građane koji na svojim vozilima koriste tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji.
Da je sve ovo, kako se navodi u odluci, “želja građana na severu Kosova”, prvi je nagovestio zamenik tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani pre desetak dana kada je istakao da će ovo pitanje proslediti centralnim vlastima.
„Mi smo zatražili da se registracija, na primer, dozvoli na mesec dana i da tokom tog perioda omogućimo građanima da registruju automobile. Za sada građani ne mogu da registruju i zato i ne izričemo kazne“, rekao je Eljšani tada.
Na Kosovu i Metohiji prema izveštajima iz Prištine postoji više od 9.000 automobila koji se kreću sa registarskim oznakama koje izdaje Republika Srbija.
Preregistracija je bila produžavana u dva navrata. Najpre je u septembru 2021., nakon isteka petogodišnjeg dogovora u Briselu vlada u Prištini pod vođstvom Aljbina Kurtija jednostrano donela odluku da se zabrani ulazak na tzv. Kosovo svim vozilima koje na sebi imaju oznake gradova južne srpske pokrajine.
To je izazvalo 13. dana protesta i blokadu svih puteva koji iz pravca Kosova i Metohije vode ka centralnoj Srbiji, a administrativne prelaze, Brnjak i Jarinje, prištinska vlast je potpuno zatvorila za saobraćaj.
Usledili su razgovori u Briselu, a rezultat je bio primena stikera, odnosno nalepnica na vozila sa srpskim registracijama koja se kreću na putevima tzv. Kosova, kao i nalepnice za vozila sa RKS tablicama koje se kreću teritorijom centralne Srbije.
Ovaj režim nalepnica i dalje traje i primenjuje se na administrativnim prelazima na severu. Krajem jula prošle godine ponovo je došlo do tenzija kada je doneta odluka o obaveznoj preregistraciji svih vozila sa srpskim tablicama, a rok je bio do 31. oktobra.
Svega par vlasnika automobila sa severa Kosova i Metohije, gde je i najveća koncentracija vozila sa srpskim tablicama, zamenilo je svoje oznake sa tablicama tzv. Republike Kosovo, te je i ovaj rok produžen, a nova doluka predviđala je da se preregistracija vrši u tri faze te da će se vozila sa srpskim akronimima gradova na Kosovu i Metohiji oduzimati ukoliko se budu zatekla u saobraćaju posle 21. aprila 2023.
Srbi sa KiM su i tada jasno poručili da tablice neće menjati jer su važeće u čitavom svetu i postavljali pitanje međunardnoj zajednici zašto se, u zemljama odakle dolaze predstavnici međunarodnih misija, njihova vozila mogu nesmetano kretati, a ne mogu u gradovima gde žive?
Nakon novih razgovora u Briselu, krajem novembra prošle godine kada je dogovorom postignuto da Beograd neće nastaviti sa izdavanjem novih registracionih nalepnica, ali se u praksi nastavilo sa produženjem starih nalepnica što je izazvalo reakciju Prištine koja nije dozvoljavala ulazak na teritoriju Kosova i Metohije za vozila koja su registrovana nakon 21. novembra 2022. godine.
Krize i mnoga hapšenja i dešavanja koja su se kao na traci smenjivala pod naletom Kurtijevih specijalnih operacija na severu Kosova i Metohije potisnuli su priču o registarskim oznakama.
Kao po pravilu registracije su prva fascikla u fioci Aljbina Kurtija kada god dođe do pritisaka za formiranje Zajednice srpskih opština.
I ovoga puta čini se da će se pod plaštom „zahteva građana za preregistraciju“, ponovo ova fascikla naći na pregovaračkom stolu u bliskoj budućnosti.
Srbi na severu Kosova i Metohije se, kako kažu, ništa ovde ne pitaju.
„Baš sam sa svojim prijateljem juče pričao o tome. Ja nikada nisam od mojih sugrađana čuo da je neko želeo da preregistruje svoj auto, a poznajem skoro čitav grad. Mislim da je opet neko krenuo u kampanju da nam potura svoje želje,a da kaže kako su naše, ništa drugo“, kaže nam stariji Mitrovčanin i poručuje da svoje KM tablice neće menjati.
Mladima je nekako politika dalja, ali se i oni pitaju zašto bi menjali tablice.
„Ja sam skoro kupila svoj auto i ne znam zašto bih menjala tablice koje važe do jula 2024. godine. Bila sam na odmoru sa ovim autom u Hrvatskoj i nisam imala probleme. Ako u zemlje Evropske unije mogu da putujem zato ne bih mogla u svom rodnom gradu da vozim auto koji sam regularno platila?“, pita se mlada Mitrovčanka.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SRBIJA
Vučić: Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova, i za sankcije Rusiji su pričali pa…
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala