- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Izrael nema pravo na samoodbranu

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Izrael, kao okupatorska država, nema pravo na samoodbranu u sukobu u Gazi, što potvrđuju zaključci Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Generalne skupštine o Palestini.
On je primetio „licemerje SAD i njihovih saveznika koji se u potpuno drugačijim situacijama pozivaju na poštovanje humanitarnog prava, formiraju komisije za istragu, uvode sankcije protiv onih koji u stvari primenjuju silu kao poslednje sredstvo kako bi zaustavili dugogodišnje nasilje“.
„A danas, gledajući užasna razaranja u Gazi koja su mnogo veća od svega onoga što oni ljutito kritikuju u drugim regionalnim kontekstima, napade na civilne ciljeve, uključujući bolnice, smrt hiljada dece i užasno stradanje civila koji se nalaze pod potpunom blokadom, oni ćute kao zaliveni. Jedino što rade – tvrde da Izrael navodno ima pravo na samoodbranu, iako, kao okupatorska sila, on nema na to pravo, što potvrđuju savetodavni zaključci Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine“, rekao je Nebenzja.
Istovremeno je dodao da Rusija priznaje pravo Izraela na osiguravanje bezbednosti, ali „ona može da bude u potpunosti garantovana samo u slučaju pravednog rešenja palestinskog problema na osnovu poznatih rezolucija SB UN“.
„Ne poričemo pravo Izraela da se bori protiv terorizma. Ali borite se protiv terorista, ne protiv civila. U suprotnom i sami stajete na stranu zla i delujete njegovim metodama. Jevrejski narod, koji je vekovima trpeo progone, trebalo bi da bolje od svih shvata da patnja običnih ljudi, smrt nevinih radi slepe krvave odmazde neće pomoći da se uspostavi pravda, da se ožive poginuli ili da se uteše njihove porodice. I hrišćanstvo, islam i judaizam objedinjuje vrednost ljudskog života koja pripada Bogu i koju niko nema pravo da oduzima“, rekao je ruski diplomata.
Takođe je istakao da Savet bezbednosti UN nema pravo da dȃ Izraelu kart blanš za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.
Nebenzja je na kraju pozvao da se hitno zaustavi krvoproliće u palestinsko-izraelskom sukobu kako se kriza ne bi proširila na ceo Bliski istok

„Pozivamo zaraćene strane da zaustave krvoproliće i pruže priliku posrednicima da rade na diplomatskom rešenju, uključujući hitno oslobađanje talaca. Pre ili kasnije, tim putem će se morati ići. Pitanje je samo koliko će nevinih ljudi poginuti za to vreme“, rekao je Nebenzja.

„Novi Sputnjik poredak“ istražuje može li Vašington da priušti sukobe na više frontova:
Bombardovanje Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SVET
UŽIVO Izraelska vojska: Opkolili smo grad Gazu; Hamas: Izveli smo kontranapad
Malьčik smotrit na zdaniя, razrušennыe v rezulьtate izrailьskoй bombardirovki sektora Gaza v Rafahe - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
RUSIJA
Rusija u UN: Amerika i Izrael žele da istrebe stanovnike Gaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala