- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Bombardovanje Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izraelska vojska: Opkolili smo grad Gazu; Hamas: Izveli smo kontranapad

Pratite nas
Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 27. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u nekoliko izraelskih zajednica u blizini Pojasa Gaze. Iz pravca Pojasa Gaze ispaljene su danas rakete na grad Ašdod na jugu Izraela.
Izraelska vojska započela je opsežnu operaciju uništavanja tunela Hamasa ispod Pojasa Gaze, prenosi portal „Vala“. Brigadni general Danijel Hagari, koji je i portparol oružanih snaga jevrejske države kazao je da izraelske odbrambene snage probijaju odbrambenu liniju Hamasa u Pojasu Gaze i preuzimaju kontrolu nad položajima u centru enklave.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:43 02.11.2023
Izrael je prekinuo sve veze sa Pojasom Gaze, uključujući i izdavanje radnih dozvola za rad stanovnika enklave u Izraelu
22:22 02.11.2023
Nestašica goriva u Gazi ima razarajući uticaj na bolnice, pekare i fabrike vode, saopštila je Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA).
„Zalihe goriva zdravstvenih ustanova biće potpuno iscrpljene za nekoliko dana, čime se u pitanje dovodi funkcija kritično važnih zdravstvenih servisa“, navode iz UNRWA.
Dodatni zdravstveni rizik je nestašica vode, ukazuju iz te Agencije, dodajući da su već zabeleženi slučajevi akutnih respiratornih infekcija, dijareje i varičela.
22:18 02.11.2023
21:57 02.11.2023
Škotski premijer: Humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze
Hamza Jusuf, premijer Škotske - Sputnik Srbija
Škotski premijer Humza Jusaf izjavio je danas da se u Pojasu Gaze dešava humanitarna katastrofa i dodao da je Škotska povećala izdvajanja za pomoć Palestincima.
„Svedoci smo humanitarne katastrofe u Gazi. Škotska vlada je povećala svoja izdvajanja za pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na 750.000 funti“, napisao je Jusaf na društvenoj mreži Iks (Tviter).
On je dodao da osuđuje izraelsko bombardovanje izbegličkog kampa Džabalija u Pojasu Gaze.
„Ponavljamo naše poziv na hitan prekid vatre kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći“, poručio je Jusaf.
Supruga škotskog premijera Nadija el Nakla ima palestinsko poreklo, a njeni roditelji su ostali zatočeni u Gazi nakon što su u tu oblast otišli kako bi obišli porodicu.
Jusaf je početkom nedelje rekao da su njegovi tast i tašta živi, ali da su ostali bez pijaće vode.
21:54 02.11.2023
Sanders: Katastrofa u Gazi ne može da se nastavi
Američki senator iz Vermonta Berni Sanders poručio je danas da katastrofa u Pojasu Gaze ne može da se nastavi i da svet mora da reaguje kako bi se spasili životi nevinih ljudi
„Ali kao što je humanitarna pomoć važna, jednako je važno da se izgradi put ka rešenju o dve države i demokratskoj Palestini“, napisao je Sanders na društvenoj mreži Iks (Tviter).
On je istakao da je nasilje na Zapadnoj obali takođe u porastu, i pored toga što je pažnja sada usmerena na krizu u Gazi.
„Ujedinjene nacije su saopštile da se na Zapadnoj obali dogodilo 170 napada koje su izveli doseljenici, kao i da je 121 Palestinac ubijen od 7. oktobra. Izrael mora da okonča ovo nasilje“, poručio je Sanders.
21:52 02.11.2023
Predsednik Irske pozvao na hitan prekid vatre
Predsednik Irske Majkl Higins pozvao je danas na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, dodavši da osuđuje državne i nedržavne aktere koji krše međunarodno pravo.
„Kolektivno kažnjavanje nije nešto što možemo da prihvatimo ako tvrdimo da smo zagovornici međunarodnog prava. Prosto je neprihvatljivo da su bolnice i oni koji su u njima zbrinuti ugroženi“, rekao je Higins.
Dodao je da oni koji podržavaju međunarodno pravo moraju da insistiraju na nezavisnoj proveri činjenica.
„Međunarodna tela, uključujući Evropsku uniju i članove šire međunarodne zajednice, koja ćute ili dozvoljavaju da njihove poruke imaju dvosmisleno značenje, imaju odgovornost da brane međunarodno pravo“, poručio je Higins.
Prema njegovim rečima, to je potrebno kako bi se dao kredibilitet multilateralizmu „na koji se mnogo pozivalo“.
21:35 02.11.2023
Preko prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze danas su prešla 102 kamiona koja nose humanitarnu pomoć, saopštio je palestinski Crveni polumesec.
To je najveći broj kamiona koji su ušli u Pojas Gaze od početka sukoba.
21:27 02.11.2023
Palestinska televizija objavila je da je novinar Muhamed Abu al Hatab ubijen u napadu na njegovu kuću u Kan Junisu u Pojasu Gaze.
U napadu je ubijeno više članova porodice al Hatab.
21:08 02.11.2023
Protest u znak podrške Palestincima na Trgu Republike u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SVET
Protest podrške Palestincima u Parizu /video/
21:02 02.11.2023
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razmatra zahtev SAD za kratkim humanitarnim primirjem, javio je izraelski Kan njuz.
Prema navodima tog medija na hebrejskom, izraelski zvaničnici razmatraju mogućnost prekida vatre koji bi trajao nekoliko sati.
Američki državni sekretar sutra će posetiti Izrael, a „Njujork tajms“ ranije je objavio kako će izvršiti pritisak na izraelsku stranu kako bi omogućili „pauze u neprijateljstvima“.
20:16 02.11.2023
Bahrein je potvrdio da je povukao svog ambasadora iz Izraela, dodajući da je izraelski ambasador napustio prestonicu Bahreina Manamu.
Prethodno je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova negiralo da je došlo do diplomatskog sukoba i da „nije dobilo obaveštenje niti odluku od bahreinske vlade ili izraelske vlade o povlačenju ambasadora dve zemlje“
20:02 02.11.2023
Hamas: Izveli smo kontranapad i uništili šest izraelskih tenkova
Brigada Al Kasam, vojno krilo Hamasa, uništila je šest izraelskih tenkova u borbama na severozapadu Gaze, izjavio je predstavnik odreda Abu Ubeida.
„Večeras je na frontu na severozapadu od grada Gaza izveden veliki i istovremeni kontranapad, tokom kog su borci za veru uništili šest tenkova, dva transportna sredstva za prevoz vojnika, buldožer i naneli velike gubitke neprijatelju u živoj sili“, rekao je Abu Ubeida.
19:35 02.11.2023
U četiri škole, pretvorene u centre za smeštaj raseljenih, kojima rukovodi Agencija UN za palestinske izbeglice, poginulo je najmanje 23 ljudi u izraelskim udarima u poslednja 24 sata, saopšteno je iz te Agencije.
U kampu u Džabaliji danas je poginulo 20 ljudi, dok je petoro povređeno, u Al Burejdžu, u dve škole, poginule su dve osobe, a 21 je povređeno, dok je u kampu aš Šati poginulo jedno dete, navode iz te Agencije UN.
19:35 02.11.2023
Portparol izraelske vojske, general Danijel Hagari, rekao je u večerašnjem brifingu da su „napori za okruživanje grada Gaze kompletirani“, dodajući da vojnici „napadaju Hamasove pozicije, štabove, pozicije i infrastrukturu za lansiranje raketa i eleminišu njegove pripadnike u direktnoj borbi“.
19:22 02.11.2023
Predsednik SAD Džozef Bajden ne smatra da Izrael u Pojasu Gaze zanemaruje poštovanje normi međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta nacionalne bezbednosti SAD Džon kirbi.
19:12 02.11.2023
Eksperti UN: Ističe vreme da se spreči genocid u Pojasu Gaze
Eksperti UN upozorili su danas da ističe vreme da se „spreči genocid i humanitarna katastrofa“ u Gazi i osudili Izrael jer je, kako su naveli, odbio da „zaustavi planove za desetkovanje“ te palestinske enklave.
„Ostajemo ubeđeni da je palestinski narod u velikoj opasnosti od genocida“, tvrde stručnjaci, uključujući nekoliko specijalnih izvestilaca UN o pravima na hranu, bezbednu vodu za piće i situaciju na okupiranim palestinskim teritorijama, objavljeno je na sajtu Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).
Eksperti su izrazili zgražavanje zbog izraelskih vazdušnih napada na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi od utorka uveče, u kojima su ubijene i povređene stotine Palestinaca, nazivajući to drskim kršenjem međunarodnog prava.
„Izraelski vazdušni napad na stambeni kompleks u izbegličkom kampu Džabalija je drsko kršenje međunarodnog prava – i ratni zločin. Napad na kamp u kome su smešteni civili, uključujući žene i decu, potpuno je kršenje pravila proporcionalnosti i razlike između boraca i civila“, tvrde stručnjaci.
19:04 02.11.2023
Nemačka je danas uvela zabranu aktivnosti Hamasa, kao i propalestinske grupe Samidun, saopštila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.
19:03 02.11.2023
Vlasti u Gazi optužile su Izrael da je u poslednjih nekoliko sati namerno gađao najgušće naseljene izbegličke kampove u Pojasu Gaze.
Izraelski vazdušni udari pogodili su stambene blokove u kampovima Džabalija, Al Šati, Al Breidž i Al Magazi, saopštile su vlasti u Gazi.
18:54 02.11.2023
18:53 02.11.2023
Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da „vojska ima jedinstveno rešenje“ za Hamasov sistem tunela ispod Pojasa Gaze.
„Imamo jedinstveno rešenje da dođemo do svakog tunela i da ih razrušimo ispod zemlje, spremni smo da to uradimo“, rekao je Galant, obraćajući se vojnicima elitne Jahalom inženjerijske brigade.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala