- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako je ambasador Srbije zaslužio da bude jedan od najboljih prijatelja Grčke

© Foto : Fotografija ustupljena ljubaznošću Dušana SpasojevićaNaslovna strana grčkog izdanja knjige „Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije” Dušana Spasojevića
Naslovna strana grčkog izdanja knjige „Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije” Dušana Spasojevića - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Prva knjiga o istoriji savremene Grčke objavljena na srpskom jeziku, čiji je autor Dušan Spasojević, aktuelni ambasador Srbije u Atini, objavljena je i na grčkom jeziku. Knjiga je objavljena u izdanju „Kastanjotisa”, jedne od najstarijih i najuglednijih izdavačkih kuća u Grčkoj, pod naslovom „Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije”.
Grčki mediji ističu da je Spasojevićeva knjiga prvo naučno delo u kome je borba za oslobođenje i nezavisnost Grčke zabeležena i sagledana kroz širu prizmu Balkana i naglašavaju da je od posebnog značaja činjenica da se kroz istu prizmu prvi put grčkoj publici dočaravaju teški uslovi osmanskog jarma pod kojima se razvijao i širio grčki nacionalni oslobodilački pokret.
Dodaju da autor događaje opisuje kroz različite percepcije, planove i interese njihovih protagonista, ali i evropskih ideologa i političara.
Za autora knjige grčki mediji kažu da je „jedan od najznačajnijih prijatelja Grčke našeg vremena“, koji je svojom knjigom pod lupu stavio suprotstavljene odnose velikih sila i njihovih politika prema rešavanju balkanskog pitanja, i na „dubinski način analizirao povezanost, uticaje, ali i različite puteve između srpskih i grčkih pokreta za oslobođenje“.
„Autor precizno, strastveno i tečno, uranja u prošlost, a istovremeno na svakoj stranici nenametljivo provlači centralnu nit svog poduhvata, sa ciljem da što sveobuhvatnije i pravednije razume nacionalni karakter i kolektivni identitet Grka savremenog doba“, prenose grčki mediji.
Odnosi pobunjenih Grka sa pravoslavnim stanovništvom Balkana, oružani ustanci Srba koji su im prethodili, ali i značajna uloga Krita, čine sliku koju čitaocu prenosi Dušan Spasojević, a koja dva veka kasnije, poput ogledala, reflektuje istorijsko nasleđe celog našeg regiona.
Predgovor za knjigu ambasadora Spasojevića napisala su trojica najuglednijih grčkih i srpskih istoričara: Jakovos Mihailidis, profesor novije i savremene istorije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, pokojni Spiridon Sfetas, profesor novije i savremene istorije Balkana Aristotelovog univerziteta u Solunu i Milan Ristović, profesor Beogradskog univerziteta.
Knjiga Dušana Spasojevića Grčka - rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
SRBIJA
Prva knjiga o modernoj Grčkoj - na srpskom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala