Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prva knjiga o modernoj Grčkoj - na srpskom

© Sputnik / Nikola JoksimovićKnjiga Dušana Spasojevića "Grčka - rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije"
Knjiga Dušana Spasojevića Grčka - rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
U ponedeljak 29. decembra u 19 časova, u Galeriji ’73 na Banovom brdu, biće predstavljena knjiga ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića „Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“.
Knjiga „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ je prva knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka. Nastala je kao plod višegodišnjeg rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature.
Reč je o posebnom izdanju u zajedničkom poduhvatu izdavačke kuće Čigoja štampa, Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije Šaper. Knjiga, čiji su recenzenti trojica uglednih istoričara, profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas i direktor Instituta za noviju istoriju dr Mile Bjelajac, dolazi na dvestotu godišnjicu početka borbe za oslobođenje Grka od turske okupacije.
„Spasojević, pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe“, kažu u zajedničkom predgovoru knjizi Ristović i Sfetas.
O knjizi će govoriti profesor dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta, profesor dr Nebojša Vladisavljević sa Fakulteta političkih nauka, dr Bojan Dimitrijević, zamenik direktora Instituta za savremenu istoriju i autor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala