- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jačanje vojnog potencijala Poljske može da izazove direktan sukob Varšave i Belorusije i Rusije

© POOL / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Jačanje vojnog potencijala Poljske i njenog vojnog prisustva u Ukrajini može da isprovocira direktan sukob između Varšave i Belorusije i Rusije, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
U autorskom članku za „Rusku gazetu“ on je rekao da avanturističke aktivnosti Poljske mogu da dovedu i do trećeg svetskog rata ako dobiju podršku NATO.

„Grupa snaga Savezne države će u tom slučaju dati adekvatan odgovor kako bi sprečila pretnje koje proističu iz rđavih ambicija poljskog establišmenta. Štaviše, avanturističke aktivnosti Poljske, ako ih nepromišljeno podrže njeni saveznici u NATO; mogu da dovedu do još opasnijih posledica po ceo svet. Tada će Poljska da odigra ulogu ‘hijene Evrope’koja je pokrenula treći svetski rat“, napisao je on.

Ruski zvaničnik smatra da će se loše skrivana mržnja EU prema Poljskoj i partiji „Pravo i pravda“ nastaviti, što će posebno uticati na odnose sa Nemačkom i Francuskom.
„Tamo će se i dalje nadati da će na vlast doći neke druge proevropske snage. Sada vodeće zemlje EU smatraju poljske vlasti za pakosne skorojeviće koji egoistično koriste sve institucije za svoje ciljeve ne pridonoseći Evropi ni na koji način. A posle početka SVO kada je Poljska prisvojila za sebe slavu vatrenog zaštitnika Ukrajine koja propada i glavnog saveznika SAD u regionu, takvo mišljenje se samo učvrstilo“, konstatovao je on i dodao da će to izazvati destabilizaciju same Evrope i da može čak voditi i do raspada EU krivicom Poljske.
Takođe je ukazao da iako Poljaci čine sve da iz javnog diskursa nestane njihova uloga u „konačnom rešenju jevrejskog pitanja“, uključujući aktivno učešće u pogromima i solidarisanje sa Hitlerovcima, antisemitizam se očuvao kao njihov ključni element nacionalnog identiteta.
„Kao i rusofobija, on se u određenom smislu zaista prenosi preko majčinog mleka u duše Poljaka. Istina, sada je rusofobima u Poljskoj daleko praktičnije: može se dobiti mnogo veći politički i imovinski udeo. Ipak, činjenica ostaje činjenica – svirepa poljska judofobija i životinjska rusofobija su dve strane iste medalje i međunarodna zajednica ih mora osuđivati na svim nivoima“, rekao je Medvedev.
Zastava EU na trgu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
RUSIJA
Evropa je umorna od Ukrajine, raspašće se kao kula od karata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala