Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američka škola: Novi predlog za Kosovo stiže iz Albanije i ima samo jedan cilj

© AP Photo / Olivier MatthysPremijer privremenih prištinskih institucija Edi Rama
Premijer privremenih prištinskih institucija Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Predlog albanskog premijera Edija Rame za formiranje Zajednice srpskih opština i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine – ima samo jednu svrhu – da Briselski sporazumi budu izbegnuti, a da se stvori utisak kao da su sprovedeni. Sve ostalo je verbalizam i politikanstvo.
Iako je u prištinskim medijima predstavljen kao mirotvorac koji je pred evropske lidere izneo predlog za razrešenje kosovskog Gordijevog čvora oko koga je postignut opšti konsenzus, predlog albanskog premijera nije ništa novo, ocenjuje nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović – Rama se, kaže on, samo potpisao na varijaciju teze da bilo kakvu Zajednicu srpskih opština treba da verifikuje Ustavni sud tzv. Kosova.

„To je ključna rečenica kod njega, sve ostalo su varijacije i formulacije koje ništa ne znače, u smislu „značajna autonomija“ i tome slično. To ne znači ništa kada se uzme stav tzv. kosovskog Ustavnog suda i kada se uzme Osnovni briselski sporazum u kome je Zajednica definisana. To što govori Rama, to je politikanstvo“, ocenjuje Šainović.

Nema potrebe da Rama izmišlja principe

Podsećamo, prištinski mediji objavili su predlog premijera Albanije Edija Rame za postizanje sporazuma Beograda i Prištine koji je šef albanske vlade početkom juna poslao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, a koji sadrži predlog statuta Zajednice srpskih opština.
Ramin plan ima tri glavna cilja, a prvi među njima je sprovođenje Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015; drugi cilj je stvaranje okvira za samoupravu sa značajnom autonomijom za zajednicu kosovskih Srba i treći dvostruka zaštita.
Među principima koje je Rama navodno predočio evropskim liderima su i da se statut ZSO daje kosovskom Ustavnom sudu na ocenu, kao i dobrovoljno učešće u zajednici koje prvo otvoreno za opštine sa srpskom većinom.
Rama predlaže da glavne nadležnosti ZSO budu međuopštinska saradnja i interakcija, promocija i zaštita prava i interesa srpske zajednice na Kosovu bez prejudiciranja drugih zajednica, upravljanje lokalnim zdravstvenim i obrazovnim institucijama i izrada politika koje promovišu napredak demokratije i lokalnog građanskog angažovanja.
S obzirom da je u Briselskim sporazumima navedeno da treba osnovati Zajednicu srpskih opština, nema potrebe da Rama izmišlja principe, jer je u sporazumima potpisanim 2013. i 2015. navedeno dvadeset i dva principa, ističe Šainović.
„Pitanje je samo hoće li ti principi biti sprovedeni ili ne, a ne da se ti principi sprovedu samo će biti drugačiji. To je američka škola koja na problem dodaje verbalizam, koji ne znači ništa, a stvara se utisak da je Rama mirotvorac“, dodaje on.

Mirotvorac Rama sipa vodu u pun bunar

Upravo tako, kao mirotvorca, Ramu predstavljaju prištinski mediji, navodeći da su njegov predlog prihvatili i Šolc, i Makron, ali i srpska i prištinska strana zato što je izbalansiran i uvažava interese svih.
Naš sagovornik ocenjuje da se radi, kako kaže, o sipanju vode u bunar, a bunar je Briselski sporazum. Prema Raminom predlogu, Zajednica srpskih opština izgledala bi kao dobrovoljno društvo slično bilo kom drugom udruženju opština. U Srbiji takvo udruženje zove se Stalna konferencija gradova i opština, navodi Šainović.
„Ali, pravo pitanje je da li se pravi po Briselskom sporazumu ili ne. Sve što je ne je nesprovođenje Briselskih sporazuma - tačka“, kategoričan je Šainović.
Međutim, najvažnija stvar u navodnom Raminom predlogu je to što se kosovska nezavisnost uzima kao aksiom.
„Oni polaze od toga, autori koji stoje iza Rame, uključujući i Ramu, EU i SAD, da je za njih stvar završena. Kosovo je za njih nezavisno, ali ostaje pitanje zašto nam se obraćaju ako je završeno. Znači, nije završeno. Da je završeno ne biste dolazili u Beograd, bilo bi završeno i sve bi bilo gotovo. Znači, nije završeno zato što nemaju ni jedan pravni osnov na koji bi mogli da se oslone, nego je sve politički pritisak za političku odluku, a to očigledno ne može tako“, zaključuje Šainović.
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
SRBIJA
Objavljen predlog Edija Rame za postizanje sporazuma Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala