Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Objavljen predlog Edija Rame za postizanje sporazuma Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Televizija Kljan objavila je predlog premijera Albanije Edija Rame za postizanje sporazuma Beograda i Prištine koji je šef albanske vlade početkom juna poslao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, a koji sadrži predlog statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).
Kako pišu, Ramin plan ima tri glavna cilja, a prvi među njima je sprovođenje Osnovnog sporazuma iz 2013. godine, ratifikovanog od strane Prištine i Sporazuma iz 2015. godine.
Drugi cilj je stvaranje okvira za samoupravu sa značajnom autonomijom za zajednicu kosovskih Srba i treći dvostruka zaštita.

Kako bi funkcionisala Zajednica srpskih opština

U planu su postavljeni glavni principi, kako piše TV Kljan, a jedan od njih glasi „statutom su definisana ovlašćenja, organizacija i način funkcionisanja korpusa“.
Među principima je i da se statut ZSO upućuje Ustavnom sudu na ocenu, kao i da Zajednica ne sme zameniti, preklapati ili umanjiti prava bilo koje zajednice koja živi u tim opštinama.
Jedan od principa odnosi se na dobrovoljno učešće koje je otvoreno prvo za opštine sa srpskom većinom.
„Među glavnim nadležnostima su međuopštinska saradnja i interakcija, promocija i zaštita prava i interesa srpske zajednice na Kosovu bez prejudiciranja drugih zajednica, upravljanje lokalnim zdravstvenim i obrazovnim institucijama i izrada politika koje promovišu napredak demokratije i lokalnog građanskog angažovanja“, piše TV Kljan.
Za funkcionisanje Zajednice Rama je predložio da organizaciona struktura bude takva da Zajednica ima skupštinu, predsednika i potpredsednika, odbor, savetodavnu grupu, administraciju, kancelariju za žalbe.
Što se tiče odnosa sa centralnim vlastima, u predlogu premijera Rame predviđene su sledeće sugestije:
„Zajednica ne treba da zamenjuje ili podriva ustavne i pravne odnose između centralnih i lokalnih vlasti na Kosovu. Prve dve godine nakon početka rada, Zajednicu će pratiti Evropska unija. Zajednica može sačiniti savete i tehničku ekspertizu u izradi nacrta zakona, kao i Konsultativno veće za zajednice.“

Ramin predlog osnova za izradu dokumenta EU

Nacrt su prihvatile obe strane - i srpska i tzv. kosovska, koje su mu se u početku protivile preko premijera Kurtija, ali izgleda da je međunarodni pritisak naterao kosovsku stranu da prihvati ovaj predlog premijera Rame, konstatuje TV Kljan.
„Obe strane su rekle da bi nacrt dokumenta mogao da posluži kao odgovarajući radni dokument. Kosovo je pokrenulo nekoliko pitanja, iznelo nekoliko nedoslednosti sa Ustavom Kosova i drugim dokumentima, a Srbija je saopštila da ima nekih pitanja i nedoumica, ne ističući konkretne primedbe“, navodi se.
Na kraju nacrta se kaže da je dobio i podršku glavnih međunarodnih partnera.
„Nacrt statuta podržavaju Nemačka, Francuska, Italija i SAD. Nacrt statuta ne krši nijednu crvenu liniju Kosova. Predlog statuta ističe glavne prioritete Srbije“, dodaje se.
Prihvatanje predloga Edija Rame tako po prvi put postaje osnova za izgradnju dokumenta Evropske unije za sporazum između Beograda i Prištine, tvrdi TV Kljan.
Takođe, predviđa način finansiranja udruženja, uz doprinose članova, prištinskih vlasti, druge grantove i donacije, uključujući i Srbiju.
Budžet i rashodi će biti predmet petogodišnjeg perioda nadzora od strane Evropske unije i on se može obnoviti, dok će Generalna revizija Kosova vršiti eksterne revizije Zajednice u skladu sa zakonom, preneo je „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala