- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rekordna poseta: Kako je ruski Ermitaž zadivio Srbe

© Sputnik / Lola Đorđević "Nevidljiva umetnost" u okviru manifestacije "Dani Ermitaža u Srbiji
 Nevidljiva umetnost u okviru manifestacije Dani Ermitaža u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Prvi Dani Ermitaža u Srbiji uspešno su završeni sa rekordnim posetama celokupnom programu manifestacije - izložbama, baletu, operi i filmskim premijerama, istakli su organizatori.
Beograd je bio domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koju su od 24. do 29. oktobra organizovali jedan od najvećih muzeja na svetu Ermitaž, Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanija „Gasprom njeft“.
Glavni muzej Rusije predstavio je obiman i raznolik program: izložbe, predavanja za stručnjake i širu publiku, seminare, umetničke radionice, baletske i operske predstave, filmska ostvarenja i arheološku konferenciju.
Svečana ceremonija otvaranja Dana Ermitaža održana je u Narodnom muzeju Srbije i Narodnom pozorištu u Beogradu.
U Narodnom muzeju Srbije 24. oktobra otvorene su dve izložbe – „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“.
© loladjordjevicProjekat "Dani Ermitaža u Srbiji" govori o istoriji carske Rusije, o njenim vladarima od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II, tradiciji dvorskog života, a rezultat je plodne saradnje Ermitaža i Narodnog muzeja Srbije
Projekat Dani Ermitaža u Srbiji govori o istoriji carske Rusije, o njenim vladarima od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II, tradiciji dvorskog života, a rezultat je plodne saradnje Ermitaža i Narodnog muzeja Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Projekat "Dani Ermitaža u Srbiji" govori o istoriji carske Rusije, o njenim vladarima od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II, tradiciji dvorskog života, a rezultat je plodne saradnje Ermitaža i Narodnog muzeja Srbije
Inkluzivni projekat„Nevidljiva umetnost“ pruža posetiocima jedinstvenu priliku da dotaknu umetnost.
Ovakva interakcija omogućava slabovidim i slepim posetiocima da taktilno osete umetničke eksponate, a drugima da dodirom dožive predmete iz nasleđa svetske kulture - drevne ćilime, freske i skulpture.
Izložba „Carski porcelan“ na svoj način govori o ruskoj carskoj dinastiji Romanov.
Dvorski servisi – punopravni učesnici dvorskog i porodičnog života monarha – postaju svedoci bogate istorije ruske imperije.
Uz rekonstruisane komplete, važan vodič na ovom putovanju kroz istoriju su multimedijalne tehnologije.
© Sputnik / Lola Đorđević "Nevidljiva umetnost" u okviru manifestacije "Dani Ermitaža u Srbiji
 Nevidljiva umetnost u okviru manifestacije Dani Ermitaža u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
"Nevidljiva umetnost" u okviru manifestacije "Dani Ermitaža u Srbiji
Portreti ruskih imperatora, panorame Sankt Peterburga, slike rezidencija i dvorskih trpeza pomažu posetiocima da osete duh vremena i urone u posebnu atmosferuErmitaža.
Već u prvim danima manifestacije rekordan broj građana posetio je izložbe u Narodnom muzeju Srbije, a zbog velikog interesovanja i prijavljenih učesnika,formirane su i liste čekanja za učešće u umetničkim radionicama i predavanjima.
Izložbe „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“ ostaju otvorene za posetioce sve do 24. novembra.

Najbolja dela sa repertoara baleta „Leonid Jakobson“

Tokom Dana Ermitaža u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu dva puta su na sceni nastupali umetnici sanktpeterburškog državnog akademskog baleta „Leonid Jakobson“.
© FotoBalet Jakobson, Dani Ermitaža u Beogradu
Balet Jakobson, Dani Ermitaža u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Balet Jakobson, Dani Ermitaža u Beogradu
Domaćoj publici predstavili su najbolja dela iz svog repertoara: nedavno obnovljeni „Briljantni divertisment“, minijature izciklusa „Roden“, svetsku klasiku i fragment baleta „Nestašne pesmice“.
Nastupi Baleta Jakobson simboličan su poklon povodom 100.godišnjice srpskog baleta, koji se razvijao pod uticajem koreografa i plesača iz Rusije.

Filmovi Andreja Kravčuka

Važan deo programa Dana Ermitaža bile su premijere filmova „Imperatorke“ i „Petar I - Poslednji car i prvi imperator“ Andreja Kravčuka koji su prvi put prikazani na velikom platnu u Srbiji deo su istorijskog ciklusa „Rusija“, posvećenog događajima i ličnostima koji suučestvovali u formiranju ruske imperije.
Dani Ermitaža u Srbiji završeni su koncertom čuvenog ruskog baritona Vasilija Gerela, uz učešće soprana Nazije Amineve.
U pratnji orkestraNarodnog pozorišta u Beogradu pod upravom peterburškog dirigenta Mihaila Golikova, umetnici su izveli svetske operske klasike - Verdija, Pučinija, Rimskog-Korsakova, napuljske pesme, kao i popularne pesme na ruskom i srpskom jeziku.
Puna sala Narodnog pozorišta stojeći je pozdravila i izvođenje kompozicije „Tamo daleko“ i dugo nije puštala ruske umetnike da siđu sa scene.
Održavanje prvih Dana Ermitaža u Srbiji postalo je moguće zahvaljujući sporazumu o saradnji u oblasti jačanja kulturno-istorijskih veza Rusije i Srbije, koji su 2023. godine potpisali kompanija „Gasprom njeft“ i muzej Ermitaž.
Program partnerstva obuhvata podršku Rusko-srpskoj arheološkoj ekspediciji, godišnje održavanje manifestacije Dana Ermitaža u Srbiji, organizovanje izložbi i naučnih konferencija, kao i zajedničke projekte za očuvanje objekataistorijskog nasleđa.
Zimski dvorac - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
KULTURA
Tajne ruskog dvora: Od trpeze obasjane „belim zlatom“, do života između mačaka i pasa /video/
Izložba Carski porcelan u Velikoj galeriji Narodnog muzeja Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
KULTURA
Opipljivi sjaj Ermitaža u Beogradu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala