Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest Kurtijevih specijalaca zbog niskih primanja

© AP Photo / Visar KryeziuInterventne jedinice takozvane kosovske policije
Interventne jedinice takozvane kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Pripadnici specijalne interventne jedinice tzv. kosovske policije (FIT) danas u 12 sati okupili su se ispred zgrade vlade tzv. Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim primanjima.
Njima je na prošloj sednici vlada donela odluku da će pripadnici specijalnih jedinica tzv. policije Kosova dobiti naknadu do 150 evra na osnovnu platu.
Nekoliko desetina pripadnika specijalne jedinice FIT pojavilo se danas ispred zgrade vlade u svojim uniformama sa fantomkama na licu i tamnim naočarima.
„Poštovani predsedniče Vlade, vrlo dobro znate opasnosti i pretnje s kojima se stalno suočavaju pripadnici specijalnih jedinica, ne samo tokom obavljanja službenih dužnosti, već i u privatnom životu. Zato, nemojte se igrati s našim dostojanstvom, sa životima naših porodica. Dokazali smo se više puta u prošlosti, a poslednji put u neutralizaciji terorističke grupe 24. septembra. Zahtevamo da pregledate predložene naknade za rizik i da se složite s našim zahtevima te se radujemo što ćemo se uskoro sastati i zajedno ih rešiti“, poručio je jedan od predstavnika specijalaca.
Zahteve koji su izneli su kategorizacija posebne jedinice i uvrštavanje na popis stručnjaka te da se rizik odredi u iznosu od 50 odsto osnovne plate kao i dodaci za posebne uslove rada, rekao je predstavnik specijalaca na protestu ispred zgrade vlade u Prištini.
Prema odluci prištinskih vlasti mesečna primanja pripadnicima specijalnih jedinica biće povećana u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, a vlada je klasifikovala specijalce u sedam kategorija pa će naknada za njih biti u rasponu od 40 do 150 evra.
Jedinica za brze intervencije ili FIT nastala je nakon reorganizacije nekadašnje specijalne jedinice ROSU.
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
SRBIJA
Kamenovana srpska škola u Kosovskoj Kamenici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala