Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kamenovana srpska škola u Kosovskoj Kamenici

© AP Photo / Visar KryeziuTzv. kosovska policija
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Albanski izgrednici kamenovali su sinoć oko 21 čas srpsku školu u Kosovskoj Kamenici. U toj zgradi nalaze se tri obrazovne srpske institucije i to Osnovna škola „Desanka Maksimović“, srednja Tehnička škola i Gimnazija. U trenutku incidenta nije bilo učenika, ali je i ovaj incident uznemirio roditelje i njihovu decu, saopštila je Kancelarija za KiM.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da su prema rečima očevidaca, škole kamenovane od strane albanskih mladića koji su noć pre toga na ogradu škole kačili zastave neprimerenog sadržaja.
„Očigledno se na Kosovu i Metohiji stvara klima u kojoj Srbi više nisu bezbedni ni u školama, ni u domovima zdravlja, ni u svojim kućama, ni u crkvama, jer nema srpskog objekta koji nije opljačkan, kamenovan, pretresan, obijan, paljen“, navedeno je u saopštenju.
Ovaj incident svedoči da se talas nasilja i pritisaka prema srpskom narodu koji generišu i pokreću vlasti u Prištini oslikava i prenosi i na najmlađe generacije. Time se stvara atmosfera u kojoj je čak i poželjno i pogodno napadati Srbe i kamenovati ih i da za to niko neće odgovarati, dodala je Kancelarija za KiM.
„Umesto mirnog suživota i razvijanja međusobne tolerancije, poštovanja i različitosti, prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem svakodnevno politikom terora i zapaljivim antisrpskim izjavama stvaraju atmosferu u kojoj je legitimno napadati Srbe, u kojoj kada pripadnik tzv. KBS puca u srpsku decu bude pušten na slobodu i u kojoj niko ne odgovara za upucavanje Srba, za prebijanje srpskih tinejdžera Dare i Kristijana, za preorana srpska groblja i kosti. U toj i takvoj klimi, međunarodna zajednica je samo nemi posmatrač porasta etnički motivisanog nasilja prema srpskom narodu, umesto da se jasno i javno odredi prema takvim postupcima i preduzme korake u zaštiti Srba na koje je obavezna prema svom mandatu“, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Nastavak terora nad Srbima širom KiM

Srpska lista saopštila je danas da je kamenovanje zgrade u Kosovskoj Kamenici u kojoj su smešteni osnovna škola "Desanka Maksimović", srednja Tehnička škola i Gimnazija, nastavak terora nad Srbima širom Kosova i Metohije, a što je posledica zapaljive retorike i antisrpskog narativa režima u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem.
Kako se navodi, i pored svakodnevnih incidenata uperenih protiv Srba od Brezovice do Jarinja, ovaj vandalski čin je posebno uznemirujući jer je u pitanju školska zgrada, mesto gde bi pored porodičnog doma, svako dete trebalo da bude zaštićeno i bezbedno.
"Zamislite osećaj i težinu odluke roditelja srpske dece u Kosovskoj Kamenici koji posle ovog kamenovanja, svega par sati kasnije, jutros treba svoju decu da uvedu u tu istu školu i ostave ih nekoliko sati", navodi se u saopštenju.
Imajući u vidu da je nasilje nad Srbima očigledno dozvoljeno, jer nijedan počinilac nije uhapšen, a oni malobrojni, kao u slučaju upucanih Stefana i Miloša budu pušteni da se brane sa slobode, ističe Srpska lista, ne čudi što se represija i nasilje nastavljaju.
Dodaje se da su jedno neistraženo nasilje i nekažnjeni zločinac, podloga za nivo nasilja nad srpskim narodom.
Istovremeno, Srpska lista je apelovala na lokalne i međunarodne organizacije da pojačaju prisustvo na terenu, posebno u mešovitim sredinama i stanu u zaštitu srpskog naroda od svakodnevnog maltretiranja.
"Odgovornost za budućnost i opstanak srpskog naroda je na njima", zaključuje se u saopštenju.
Uviđaj na prekopanom srpskom groblju kod Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
SRBIJA
U toku uviđaj na prekopanom srpskom groblju u Kosovskoj Mitrovici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala