- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Meso može da ubije“: Da li ćemo zbog Britanaca gledati ovakva upozorenja na šniclama?

CC0 / Unsplash/José Ignacio Pompé / Meso
Meso - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Ljudi su navikli na zastrašujuća upozorenja na pakovanjima duvanskih proizvoda koja ukazuju na opasnost po zdravlje, a nova naučna studija upućuje da bismo mogli da vidimo upozorenja kao što su „meso može da ubije“ i na pakovanjima šnicli ili drugih mesnih proizvoda.
Naučnici sa britanskog Univerziteta u Daramu objavili su da upozorenja, kao što su uznemirujuće poruke i fotografije na pakovanjima cigareta, poput onih o impotenciji, raku pluća ili bolestima srca, mogu da smanje udeo jela koja sadrže meso jelima za sedam do 10 odsto.
Kako objašnjavaju, na taj način bi mogao da se ostvari materijalni uticaj na budućnost planete. Prema poslednjim istraživanjima, 72 odsto populacije Velike Britanije izjašnjava se da jede meso, a Komitet za klimatske promene te zemlje predlaže vladi da se u Britaniji smanji potrošnja mesa za 20 odsto do 2030. i za 50 odsto do 2050. godine, prenosi Gardijan.
„Kada se kombinuje taj savet Komiteta sa činjenicom da je visok unos mesa u organizam povezan sa brojnim zdravstvenim pitanjima, te da je način na koji se uzgajaju pojedine životinjske vrste povezan sa izbijanjem pandemija, jasno je da postoje brojni razlozi da se zaključi kako način na koji sad koristimo meso nije baš najbolji“, rekao je Džek Hjuz, vođa tima koji je izradio naučnu studiju.
Oni su u svom istraživanju podelili na četiri grupe 1.001 osobu koja jede meso i svakoj su pokazivali slike pripremljenog mesa, ribe, vegetarijanske ili veganske hrane. Na slikama hrane su bila upozorenja o negativnom uticaju na zdravlje, na klimu, upozorenje na širenje pandemije ili upozorenja uopšte nije bilo.
Upozorenja na pandemiju imala su najveće posledice, pošto su odbila 10 odsto ispitanika od opcije da bi pojeli hranu. Slede upozorenja po zdravlje sa 8,8 odsto, te upozorenja na klimatske promene sa 7,4 odsto.
„Kao što se pokazalo, oznake upozorenja već su smanjile korišćenje cigareta, kao i alkohola ili pića sa puno šećera, na sličan način bi mogla da se koriste i upozorenja na proizvodima od mesa“, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Apetajt“.
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
RUSIJA
Ruski naučnici napravili revolucionarni lek za tešku autoimunu bolest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala