- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Borba počinje: Nad Bosnom je izvršen pravni zločin – to će Srpska da obelodani celoj Evropi

© Sputnik / Aleksandar MilačićRepublika Srpska - ilustarcija
Republika Srpska - ilustarcija - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Delovanjem Kristijana Šmita i Saveta za primenu mira potkopan je politički sistem u BiH. Zato Republika Srpska priprema tužbe protiv njih pred evropskim sudovima. Građani EU treba da znaju kakve pravne zločine pokušava da čini tzv. visoki predstavnik uz podršku evropskih diplomata, kaže za Sputnjik Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS.
Prema njegoviim rečima, aktivnostima Kristijana Šmita proizvedene su radnje koje se tiču ustavnopravnog položaja Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma i lične bezbednosti nekoliko njenih funkcionera – pre svega predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora „Službenog glasnika RS“ Miloša Lukića.
To je, dodaje on, i razlog pokretanja tužbi pred evropskim sudovima, za početak u Italiji i Nemačkoj, a Srpsku će zastupati čuveni italijanski advokat Anđelo Tartalja.

PIK licemernom silom podržava Šmita

Da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH za našeg sagovornika je nesporna činjenica jer u Savetu bezbednosti UN ne postoji dokument o njegovom imenovanju. Sve do Šmitovog imenovanja, savet za primenu mira u BiH (PIK) tražio je da imenovanje visokog predstavnika potvrdi i Savet bezbednosti. Tako je bilo od imenovanja prvog visokog predstavnika Karla Bilta, do, što se Republike Srpske, Rusije i Kine tiče, poslednjeg, Valentina Incka.
Savet za primenu mira je u Šmitovom slučaju, na sastancima sprovodio, kako Stevandić kaže, licemernu silu i tako postao saučesnik u krivičnom delu, omogućivši rad osobi čije imenovanje na poziciju visokog predstavnika nije potvrđeno.
„Samim tim je saučesnik u kršenju, ne samo ljudskih prava, nego i u kršenju Dejtonskog sporazuma, njegovih Aneksa deset i Aneksa četiri“, obrazlaže Stevandić razloge za tužbu protiv PIK-a.

Republika Srpska boriće se za svoja prava gde god je potrebno

S obzirom da se u BiH pravosuđem upravlja iz ambasada i Kancelarije visokog predstavnika (OHR), kao i da oni protiv samih sebe nikada neće podići optužnice, Republika Srpska odlučila se da sudovima u EU tuži Šmita i PIK.
Štaviše, Republika Srpska dužna je da pokrene postupke pred sudovima u EU i pred Međunarodnim sudom pravde i da predstavi široj evropskoj javnosti šta Šmit i Savet za primenu mira rade u BiH, ističe predsednik parlamenta Srpske.
„Republika Srpska će se i tu, pa i na drugim mestima, pa možda i u Ženevi u Komitetu za ljudska prava pokretati postupke, boriti za svoju imovinu, za subjektivitet funkcionera koji su demokratski izabrani, ne dozvoljavajući da budu inkriminisani ili zatvarani odlukama jednog čoveka, što je u suprotnosti sa bilo kojom civilizacijskom i demokratskom procedurom“, kategoričan je on.

Šmit u BiH ušao sa nemačkim, umesto sa UN dokumentima

Stevandić navodi da će procesi biti pokretani i pred drugim evropskim sudovima, ne samo pred nemačkim i italijanskim. Pred italijanskim sudovima biće tužena italijanska vlada jer je dozvolila da njihov predstavnik u PIK saučestvuje u nelegalnim aktivnostima Kristijana Šmita, a znali su da nema potvrdu Saveta bezbednosti UN, kaže Stevandić.
„Gospodin Šmit se lažno predstavlja, jer je u BiH ušao kao nemački diplomata, uz agremane nemačke vlade, dok su svi ostali ušli kao diplomate UN, sa njihovim dokumentima. To samo po sebi potvrđuje da je on nemački građanin koji uživa zaštitu i da se lažno predstavlja kao neko ko je ovde od strane UN“, naglašava naš sagovornik.

„Kolevka demokratije“ vrši pravno nasilje

Prema njegovim rečima, svi su računali na to da vlasti Republike Srpske nemaju snage da pokrenu sporove pred stranim sudovima. Sada su svi protivnici RS razuvereni, jer je Srpska, kako navodi predsednik njenog parlamenta, ovim promenila politički ambijent u BiH.
„Naravno, očekujem dalje probleme, radikalizaciju situacije, pokušaje da ubrzaju suđenje Miloradu Dodiku, da bi ga što brže osudili na osnovu nelegalnog zakona koji je doneo nelegalni visoki predstavnik, što je mnogo drastičnije od slučaja Drajfus. Ovo je potpuni sunovrat evropske civilizacije i potpuni sunovrat demokratskih principa. A najžalosnije što to ne radi neka zemlja „sultanskog“ karaktera, nego se to radi u Evropi moja sama sebe naziva kolevkom demokratije“, kaže Stevandić.
Republiku Srpsku zastupaće italijanski advokat Anđelo Tartalja, čovek koji se, kako Stevandić kaže, nije libio da tuži vlastitu vladu i koji je, štiteći italijanske građane pobedio u procesima i uspeo da ih obešteti.
Tartalja se u procesima u kojima je zastupao italijanske vojnike koji su na Kosovu i Metohiji otrovani osiromašenim uranijumom legitimisao kao osoba koja želi da učestvuje u procesima u kojima se štite ljudska prava, dodaje predsednik parlamenta Srpske.
Stevandić podseća da je Tartalja već pomagao Republici Srpskoj da tuži članice NATO, koji su svojevremeno bombardovali Srpsku bombama sa osiromašenim uranijumom.
Tartalja, koji se nalazi u Banjaluci, istakao je da sve što radi Kristijan Šmit, radi ilegalno i to je, kako rekao, razlog zbog koga je prihvatio slučaj.
„Predsednik Srpske je predmet mnogih napada i to samo zato što vodi demokratsku politiku i brine o građanima svoje zemlje. Dodik je istovremeno odličan predsednik i osoba. Moje viđenje je apsolutno objektivno i ovo je razlog zbog čega želim da ga branim“, rekao je on.
Iz Republike Srpske najavljuju da će tužbe protiv Kristijana Šmita i PIK biti pokrenute zbog zloupotrebe službenog položaja i podržavanja nelegalnih akata.
Istovremeno sa najavom sudskih procesa u BiH je istraga protiv nelegalnog visokog predstavnika krenula sa mrtve tačke. Agencija za istrage i zaštitu BiH, takozvana SIPA, dobila je naredbu Tužilaštva BiH da proveri navode iz akta ministarstva bezbednosti u Savetu ministara, koja potvrđuju da Šmit nije visoki predstavnik u BiH.
„SIPA utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu i da li tu ima elemenata krivične odgovornosti. Raduje me da Tužilaštvo preduzima mere i radnje u vezi sa ovim pitanjem, što jasno govori i naredba SIPA da preduzme mere i radnje na utvrđivanju okolnosti dokumentacije koju je predalo Ministarstvo bezbednosti u Savetu ministara“, rekao je ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić.
Podsećamo, Nešić je 16. oktobra predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju bezbednosnih agencija u vezi s lažnim predstavljanjem Šmita i nezakonitim unošenjem oružja u BiH.
Anđelo Fjore Tartalja - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
REGION
Italijanski advokat: Pokrenućemo postupak protiv Šmita, sve što radi je ilegalno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala