Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je poručila Fon der Lajen Beogradu: Dobro došli u EU – bez Kosova i sa sankcijama Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićUrsula fon der Lajen i Aleksandar Vučić
Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom posete Beogradu nismo čuli ništa novo što već ne znamo, ni kada su u pitanju uslovi EU vezani za nas i Kosovo, ni o našoj evropskoj perspektivi, a dobro je što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno ponovio da od priznanja Kosova nema ništa, kaže diplomata Zoran Milivojević.
Susret predsednika Srbije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Beogradu usledio je posle njenih razgovora u Prištini, a kako ocenjuje diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević, ovo je bila neka vrsta njene oproštajne posete, s obzirom da EU čekaju izbori.

„Težište razgovora je bilo na geopolitici i da se na neki način zadrži entuzijazam za pristupanje EU. Zato je njena glava poruka i bila da je politika proširenja visoko na agendi EU“, komentariše Milivojević.

Međutim, kako kaže, to ne treba da nam daje mnogo nade jer imamo iskustva sa tim pričama koje su bile deo i prethodne garniture EU, tako da ćemo sačekati kada na vlast u EU posle izbora dođu neki drugi.
„Naravno, ova poruka je vezana za tektonske promene na globalnom planu i u tom smislu interes EU je da na neki način povrati svoj kredibilitet i, ako je moguće, na ovim prostorima što pre zaokruži svoj interes,“ uveren je sagovornik Sputnjika.

Očekivani i uslovi EU, i naš odgovor

Drugi deo njene posete očigledno je bio direktno vezan za nas, jer je Srbija najvažnija država u ovom regionu, ali, dodaje Milivojević, i pored toga, uslov za pristupanje EU je ostao isti, kao i naš odgovor.
Fon der Lajenova je opet pomenula Ohredski sporazum i njegovu primenu, uključujući i poruku koju je iznela u Prištini a to je da Srbija prihvati odredbe tog sporazuma što, kako je rekla, podrazumeva da de fakto priznamo Kosova.

"Kada je reč o odnosima Beograd-Priština to naravno figurira kao uslov za pristupanje EU. Govorila je i o ZSO ali kao obavezi Prištine. Beogradu je dodatno dala do znanja da je još jedan od uslov i dalje na snazi usklađivanje sa spoljnom politikom EU a to se, naravno, odnosi na uvođenje sankcija Rusiji“, sumira Milivojević.

U suštini, ističe, on, nismo čuli ništa novo što do sada nismo znali osim neku vrstu ponude za veći finansijski i investicioni paket što bi u perspektivi značilo nešto konkretnije angažovanje na ovim prostorima.

Najava šest milijardi evra za Balkan

Milivojević na pitanje da li ova ponuda od šest milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana zvuči pomalo kao „mito“ koje je Lajenova ponudila Srbiji ne bi li popustila oko Kosova, kaže sledeće:
„Treba da bude jasno, i mislim da je jako dobro što je u Beogradu podvučeno a predsednik Srbije bio izričit da nema govora o onim elementima koji bi na bilo koji način podrazumevali prihvatanje kosovske državnosti, bilo de fakto ili de jure. To je konkretan odgovor Beograda i kada je reč o Ohridskom sporazumu, i o njenoj poruci o prihvatanju istog. To je razrešeno, štagod i kakogod se mislilo. A druga je stvar kako oni na to gledaju.“
Predsednik Srbije izjavio je da za njega priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, a komentarišući izjavu Ursule Fon der Lajen iz Prištine da „Srbija treba da prihvati de fakto priznanje nezavisnosti Kosova“, Vučić je rekao da se plaši da nećemo skoro videti ZSO, jer dobro znamo sve balkanske trikove i da ćemo zbog toga biti u težoj poziciji. On je zaključio da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i da zna svoje obaveze koje će u skladu sa dogovorenim ispunjavati, ali da je za Srbiju jasno šta ne može da učini protivno Ustavu. O tome smo, istakao je, upoznali sve naše partnere ne jedanput već mnogo puta i to je pozicija Srbije.
Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
SRBIJA
Vučić sa Fon dr Lajen : Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala