Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa Fon dr Lajen : Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićUrsula fon der Lajen i Aleksandar Vučić
Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za njega priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje.
Vučić je to rekao na konferenciji za medije sa predsednisom EK Ursulom Fon der Lajen, upitan da prokomentariše njenu izjavu iz Prištine da Srbija treba da prihvati de fakto priznanje nezavisnosti Kosova.
"Ako hoćete da budem potpuno iskren, plašim se da nećemo skoro videti ZSO, jer dobro znam sve balkanske trikove i znam ko šta radi i da ćemo zbog toga biti u težoj poziciji", rekao je srpski predsednik.
Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i da zna svoje obaveze koje će u skladu sa dogovorenim ispunjavati.
"Jasno je koja je pozicija Srbije kada je KiM u pitanju, Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, znamo šta je to što je Srbija prihvatila, odgovorno ćemo se ponašati u sopstvenim obavezama, očekujući da neki drugi ispuni svoje obaveze", istakao je on i poručio da je za Srbiju jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere ne jedanput već mnogo puta i to je pozicija Srbije.
Dodao je da su dve najveće prepreke Srbije na putu ka EU - Kosovo i Metohija i sankcije Rusiji.

Fon der lajen: Proširenje na vrhu agende EU, želimo Srbiju u EU

Fon der Lajen izjavila je da su imali odličan razgovor i njena prva poruka koju je poslala jeste da je proširenje na vrhu agende Evropske unije, a da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu.
"Ovo je vreme globalnih turbulencija, te moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta, a proširenje je način da se to postigne. Mi želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na poverenju, reciprocitetu i na partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i takođe jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Ja se zaista nadam i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak", rekla je Fon der Lajen na zajednickoj konferenciji za novinare sa Vučićem.
Srbija je, prema njenoj oceni, već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zahvaljujući dobrom napretku postignutim u prošlosti.
"Ali želimo da nastavite sa koracima, da nam se približite uključujući i spoljnu politiku zato što EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera koji deli zajedničke principe i vrednosti", istakla je predsednica EK.
Ona je ukazala na investicioni plan za zapadni Balkan od 30 milijardi evra koji, kako je rekla, brzo donosi rezultate kao što su vetro park u Kostolcu i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske.
"Prošle godine smo imali ozbiljnu energetsku krizu, ali radeći zajedno na pomnogli smo da se prevaziđe kriza. Kroz vreme pokazaće se da zajedno možemo da prevaziđemo sve teškoće", rekla je fon der Lajen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala