- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Japanski stipendista, kardiohirurg, filozof: Ko su ministri u novoj 44. crnogorskoj vladi

© Foto : VLADA CRNE GORE/ B. ČUPIĆVlada Crne Gore
Vlada Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Crna Gora je posle višemesečnih pregovora dobila novu 44. vladu na čelu sa Milojkom Spajićem, liderom Pokreta Evropa sad. Vlada će imati pet potpredsjednika i 18 ministarstava, jedno manje nego prethodna, a čine je 11 predstavnika PES, šest predstavnika Demokrata, dva iz SNP i tri člana Albanskog foruma.
Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan.

Finansijski ekspert na čelu vlade

Predsjednik Vlade je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić (36) koji je rođen u Pljevljima gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.
Kao stipendista japanske vlade prvu godinu studija je završio na Osaka Univerzitetu, a zatim na redovnim četvorogodišnjim studijama diplomirao Ekonometriju i kvantitavnu ekonomiju na Fakultetu ekonomskih nauka na Saitama Univerzitetu. U okviru razmjene jedan semestar proveo je i na najboljem kineskom tehničkom univerzitetu Singhua.
Zvanje magistra stekao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj na HEC Paris, koji je po Fajnenšel tajmsu broj jedan škola u Evropi za finansije.
Nakon školovanja je radio u Tokiju i Singapuru, u globalnim bankarskim korporacijama Siti Bank i Goldman Saks, i nakon toga bio partner Venture Capital fonda u Singapuru.
U Crnu Goru se vratio 2020. godine. Kao nestranačka ličnost bio je član savjetničkog tima nosioca izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ i mandatara za sastav Vlade Zdravka Krivokapića. Poziciju ministra finansija i socijalnog staranja pokrivao je od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

Lideru Demokrata potpredsjedničko mjesto

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove je Aleksa Bečić, lider Demokrata. Rođen je na Cetinju, osnovnu i srednju školu završio je u Podgorici, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, jula 2010. godine. Magistrirao je na istom fakultetu, marta 2014. godine, na smjeru Računovodstvo i revizija.
Osnivač je Demokratske Crne Gore, a za predsjednika Demokrata je izabran na Prvom kongresu koji je održan 31. maja 2015. godine. Na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra 2016. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore. Na Drugom kongresu partije, održanom 25. maja 2019. godine, jednoglasno je reizabran za predsjednika Demokratske Crne Gore.
Za predsjednika Skupštine Crne Gore izabran je 23. septembra 2020. godine.
Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica je takođe iz redova Demokrata. Rođen u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore upisao je 2003. godine, a diplomirao 2007. godine sa prosječnom ocjenom 9,84 kao višestruko nagrađivani najbolji student generacije.
Za rezultate ostvarene tokom studija prava dobio je: Nagradu Advokatske komore „Prof. dr Petar Stojanović“ koja se tradicionalno dodjeljuje, kao najbolji diplomirani student prava u 2007. godini, nagradu Opštine Nikšić povodom Dana oslobođenja za najbolje studente...
Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i položio usmeni dio doktorskih studija. Autor je naučnih i stručnih radova iz oblasti Ekonomske analize prava, Neoinstitucionalne ekonomske teorije i Ekonomije javnog sektora. Potpredsjednik je Demokratske Crne Gore od 14.6.2015. godine.

Prvi uradio operaciju na otvorenom srcu u Crnoj Gori

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević iz CIVIS-a osnovnu školu i gimnaziju zavrsio je u Podgorici. Studije medicine završio je u Nišu 1985. godine. Radni angažman započinje 1985. kao pripravnik-stažer u Medicinskom zavodu Titograd, a nastavlja stalnim angažmanom ljekara opšte prakse u Zavodu za hitnu pomoć KBC Titograd, u periodu od 1986. do 1990. godine.
U stručnom pogledu osnivač je crnogorske kardiohirurgije i prvi kardiohirurg.
Uradio je prvu operaciju na otvorenom srcu u istoriji crnogorske medicine, 26. aprila 2003. godine i od tada se, svakodnevno, najteže i nakomplikovanije hirurske intervencije rade u KCCG.
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj osnovnu i srednju školu završio je u Tuzima, dok je studije završio na Kosovu.
Po završetku studija, bio je angažovan kao profesor u gimnaziji u Tuzima. Od 2000. godine bavi se i privatnim biznisom. Posvećenost politici započinje u partiji Građanska inicijativa, a kasnije u Albanskoj alternativi, gdje danas obavlja funkciju predsjednika partije.
Uspješno je obavljao funkcije zamjenika ministra obrazovanja, poslanika Skupštine Crne Gore i državnog sekretara u Ministarstvu javne uprave.
Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić iz SNP-a rođen je u Beranama a po struci je diplomirani ekonomista.
U periodu od 2003 - 2008. godine radio je u Atlasmont banci, na poslovima kontrole platnog prometa. Funkciju Predsjednika opštine Berane obavljao je od 31. marta 2014. do 11. marta 2021. godine, kada je preuzeo funkciju v.d. direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.
Poslanik Skupštine Crne Gore bio je u dva mandata, u periodu od 2009 – 2012. godine i od 2013. do kraja aprila 2014. godine. Od 2014 - 2018. godine bio je potpredsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore, a nakon toga i potpredsjednik Upravnog odbora ZOCG.

Šef diplomatije filozof

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović (PES) diplomirao je i magistrirao s najvišim ocjenama na Odsjeku za filozofiju Univerziteta u Bolonji, a doktorirao na Odsjeku za filozofiju i religijske studije Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu. Pored akademskog obrazovanja, završio je i profesionalne postdiplomske studije u oblasti diplomatske prakse na Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje i obuku.
Tokom naučne karijere radio je na Univerzitetu u Levenu, Van Lir Institutu u Jerusalimu i Univerzitetu Donja Gorica, a usavršavao se na Univerzitetu u Orhusu i Norveškom institutu u Atini.

Američki đak vodi resor saobraćaja

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović (PES) rođen u Podgorici, a odrastao u SAD. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u San Francisku, a diplomirao na Univerzitetu Kalifornije u Dejvisu, gdje je studirao Biotehnologiju i menadžment tehnologije. Radio za neke od najvećih svjetskih kompanija u oblastima biotehnologije, automobilske industrije i zelene energije uključujući i kompaniju „Tesla“.
Nakon povratka u Crnu Goru 2020. godine, bio je predsjednik Odbora direktora nove avio-kompanije Air Montenegro i izvršni direktor Montenegro Works.
U vladi su još iz redova PES Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).
Ispred Demokrata Dragan Krapović je dobio resor ministra odbrane, Vladimir Martinović turizma, ekologije i održivog razvoja, dok je Tamara Vujović ministar kulture i medija. Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović umesto planiranog Borisa Bogdanovića koji je odustao „zbog usložnjavanja zdravstenog stanja dva člana najuže porodice“.
Predsednik SNP Vladimir Joković je imenovan za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Iz albanskih partija, pored Nika Đeljošaja, resor ljudskih i manjinskih prava pripao je Fatmiru Đeki, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj.
Premijer Crne Gore Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
REGION
Počelo je varnicama i udarcima ispod pojasa: Koliko će opstati nova vlast u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala