- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Počelo je varnicama i udarcima ispod pojasa: Koliko će opstati nova vlast u Crnoj Gori

© Foto : Ustupljeno Sputiku/ Vlada Crne Gore/ SasaMaticPremijer Crne Gore Milojko Spajić
Premijer Crne Gore Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Rektor Univerziteta Mediteran, profesor Savo Marković smatra da je važno što je konačno izabrana nova 44. vlada Crne Gore i da ona ima šanse da odradi čitav mandat.
Nakon cjelovečeranje rasprave Skupština Crne Gore rano jutros je izglasala 44. vladu čiji je premijer Milojko Spajić.
U raspravi između opozicije i nove parlamentarne većine bilo je i pokušaja udaraca ispod pasa, a bilo je varničenja i u samoj opoziciji. Poslanici DPS su se tokom rasprave prvo obrušili na mandatara Spajića i na čitav PES, Demokrate, pa i poslanike albanskih partija, da bi u svitanje poslanica DPS uskliknula sa govornice da je najveća izdajica Crne Gore Dritan Abazović. Sjednicu je obilježila i oštra rasprava između Spajića i Dritana Abazovića.
Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan.

“Bila je to cjelovečernja rasprava u Skupštini gdje je bilo i teških riječi, čak i uvreda od strane opozicionih poslanika koji odskaču od uobičajene parlamentarne debate što više priliči uličnom žargonu. Ali na kraju vlada je formirana i to je najvažnije - odmah se osjeća drugačija, opuštenija atmosfera. Opoziciji ostaje da se preispita da li joj je u korist da se stalno ponaša destruktivno jer će tako gubiti i svake naredne izbore, ali to je njihov problem,” kaže profesor Marković.

Naš sagovornik ističe da ima realna očekivanja od nove vlade i mišljenja je da će ona biti uspješna jer za to garantuje, kako smatra, dobar personalni sastav kabineta.
“Lično poznajem neke ministre koji su u vladi, dobri su to ljudi i stručni, neki su bili i moji studenti, i vjerujem da imaju sposobnosti da doprinesu dobrom radu kabineta. Po meni, ova vlada ima šansu da traje do 2027 godine, dakle pun mandat. Dobro je što je koalicionim sprazumom predviđeno da se nakon godinu dana rekonstruiše postojeći kabinet i da će u njega ući i predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore. To će biti prava slika 30-avgustovske većine koja je 2020. godine nakon trideset godina skinula sa vlasti DPS i njegove trabante koji su mu pomagali da vlada. Očekujem relaksaciju na polju bezbjedonosnog sistema i, ako ne ekonomski napredak, ono bar ekonomski oporavak,” kaže profesor Marković.
Kabinet predsednika 44. crnogorske Vlade, Milojka Spajića - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
REGION
Izabrana 44. Vlada Crne Gore, Spajić očekuje pun mandat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala