- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Crni pauk“ završio u pravim rukama

© AP Photo / Michel EulerEmilijano Martinez
Emilijano Martinez - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Nagrada „Lav Jašin“ koja se tradicionalno dodeljuje najboljem golmanu sveta, očekivano je završila u rukama Argentinca Emilijana Martinez kome je u Parizu na dodeli „Zlatne lopte“ svečano uručio njegov otac.
Kapa dole Kurtoi, Edersonu, Alisonu i ostalima, ali odbrana iz 123. minuta finala Mundijala kada je Emi zaustavio udarac Kolo Muanija, donela je Argentini „Zlatnu boginju“ i tada je bilo jasno da će golman Argentine i Aston Vile poneti nagradu „Lav Jašin“.
FIFA je nagradu „Lav Jašin“ ustanovila još 1994. godine u znak sećanja na najboljeg i najvećeg među stativama svih vremena, ruskog „crnog pauka“ ili „crnog pantera“ koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu fudbala i jedini je golman koji je dobio „Zlatnu loptu“.
Istina, Lav Jašin sa Sovjetskim savezom nikada nije postao prvak sveta, ali je osvojio zlato na Olimppijskim igrama 1956. godine, kao i na Evropskom prvenstvu četiri godine kasnije.
Odbranio je preko 150 penala i na 270 utakmica sačuvao je svoju mrežu, a 1963. godine dobio je „Zlatnu loptu“, dok ga je FIFA proglasila najboljim golmanom 20. veka.
Najveći porok Lava Jašina, prema kom nagrada za najboljeg golmana sveta nosi naziv, bile su cigarete. Sa njima nije uspeo da izađe na kraj, i upravo je zbog pušenja dobio gangrenu leve noge koja mu je amputirana 1984 godine, da bi samo šest godina kasnije preminuo od raka želuca.
Rođen je i sahranjen u Moskvi neponovljivi Lav Jašin.
Kada je reč o Emilijanu MArtinezu koji je dobio laskavu titulu, sačuvao je, spasio je, Argentinu u epskoj bici u Kataru na stadionu „Lusail“, kada je posle ludog meča doneo „gaučosima“ titulu prvaka sveta. Prvo je zaustavio snažan udarac Koloa Muanija, da bi u penal seriji bio uspešniji od Francuza.
Odbrana koju je u 123. minutu imao Emi Martinez bez dileme je obezbedila njegovom idolu Leu Mesiju rekordnu 8. „Zlatnu loptu“, koju je argentinski čarobnjak i fudbaler Inter Majamija dobio pre Sitijeve gol-mašine Erlinga Brauta Holanda.
Na svečanoj ceremoniji u Kataru uspeo je da baci mrlju na fantastičnu partiju, jer je „Zlatnu rukavicu“ koju je dobio stavio na polni organ, što mu nikako nije trebalo i naišao je na brojne osude zbog takvog čina.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Ljubinko Drulović u Miljanovom korneru - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
SPORT
FSS: Smenjen Đorđević – postavljen Drulović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala