Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Važno je da smo sačuvali Srbiju, biće još teških odluka – ali znamo šta smemo i šta ne smemo

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Briselu (razgovori sa evropskim zvaničnicima) bila komplikovana i teška i dodao da će biti još teških odluka - ali znamo šta smemo i šta ne smemo
"Borili smo se i odradili svoj posao. Važno je da smo sačuvali Srbiju, uprkos činjenici da se i danas ne možete da osećate dobro sve dok traje teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.
On je najavio da će u petak tokom celog dana imati važne razgovore sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o svim važnim pitanjima za Srbiju.
"Imaćemo važan razgovor ceo dan i veče, jer ona ostaje u Beogradu da prenoći i dugo ćemo osim zvaničnih razgovora, imati razgovore i posle toga, u četiri oka i zajedničku večeru. Imaćemo mnogo vremena da razgovaramo o svim važnim pitanjima za Srbiju, što mislim da je uvek negde lekovito", rekao je Vučić za tv Hepi.
Kako je rekao, biće još mnogo teških stvari i teških odluka.
"Znamo šta je to što smemo i dokle smemo i znamo šta je to što ne smemo. I važno je da zemlja ide napred", rekao je Vučić.
Dodao je da će Srbija uvek biti pod pritiskom kada je reč o Kosovu i Metohiji i podsetio da su za kažnjavanje Srbije uvek bili Hrvatska, deo skandinavskih i baltičkih zemalja, ponekad i Bugarska.
"Hoćemo li mi biti pod tim pritiskom uvek? Pa, bićemo", naglasio je Vučić.
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
SRBIJA
Ursula Fon der Lajen poručila iz Prištine: Beograd mora da prihvati de fakto priznanje Kosova

"Naše javne finansije u odličnom stanju"

Govoreći o stanju u ekonomiji, naveo da je od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čuo da su javne finansije Srbije u odličnom stanju i da će sve što je obećano od povećanja plata i penzija biti u potpunosti ispunjeno bez posledica po javne finansije.
Dodao je da je Srbija od 2014. godine u različitim formama ima MMF aranžmane i da će se sada preći sa tzv. stendbaj aranžmana u odnos koji je bolji za Srbiju.
"Takozvani stendbaj aranžman znači da smo morali deo njihovih sredstava da koristimo ili mislili da moramo, odjednom nam njihov novac nije potreban i prelazimo u deo koji je bolji za nas i nemamo obavezu da bilo šta uzimamo i znači da su naše javne finansije nalaze u odličnom stanju", rekao je Vučić.
Naglasio je da Srbija drži nisku stopu javnog duga na 51 odsto, a da je taj procenat na nivou EU 83 odsto, a na nivou evrozone 91 odsto.

Za sedam dana počinje izgradnja pruge Niš–Dimitrovgrad

Vučić naglašava da je dokumentacija za izgradnju pruge Niš–Dimitrovgrad spremna, kao i da će radovi početi u narednih sedam dana.
"I Sofija želi da se brzom prugom spoji sa Istanbulom, tako da kada mi završimo Beograd–Niš brzu prugu, imaćemo i brzu prugu Beograd–Istanbul. Do sada smo govorili o Budimpešti, a imaćemo Budimpešta–Beograd–Niš–Sofija–Istanbul. Do Istanbula dakle za osam, devet sati", rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala