Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ursula Fon der Lajen poručila iz Prištine: Beograd mora da prihvati de fakto priznanje Kosova

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je u Prištini, koju je posetila u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu, da „Kosovo i Srbija treba da se angažuju tako da Priština olakša postupak za prihvatanje Zajednice srpskih opština“, a da Srbija, kako je navela, „prihvati de fakto priznanje Kosova“.
Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, o „napretku Kosova i Srbije ka EU“, evropska zvaničnica je istakla „da je to moguće samo ukoliko normalizuju svoje odnose“, prenosi Kosovo onlajn.
„Naravno, postoje određena polja gde treba da se angažuju obe strane, da sarađuju, mi pozivamo Kosovo da olakša postupak za prihvatanje ZSO, koje ostaje kao nacrt, a Srbija mora da prihvati de fakto priznanje. Dijalog EU je fokusaran na razgovore, to je način da napredujemo“, poručila je Fon der Lajen.
Onaje rekla da snažno "osuđuje napad od 24. septembra" u Banjskoj.
„Takav napad je u potpunosti neprihvatljiv. On je u suprotnostima sa vrednostima EU i izvršioci treba da budu izvedeni pred lice pravde“, rekla je ona.
Poručila je da je „Kosovo u poslednjem periodu napredovalo“ i čestitala je na „naporima na jačanju demokratije“.
Ona je podsetila da je „EU podržala viznu liberalizaciju za Kosovo“.

Osmani: Kaznene mere prema Prištini treba ukloniti

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je posle sastanka sa Ursulom fon der Lajen da kaznene mere prema Prištini treba ukloniti jer je, kako tvrdi, pokazala posvećenost deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije.
Osmani je rekla da je sastanak bio fokusiran na plan proširenja EU na Zapadni Balkan, objavio je Reporteri.
Planirano je da se Fon der Lajen tokom boravka u Prištini sastane i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.
Fon der Lajen će sutra boraviti u Podgorici nakon čega dolazi u Beograd. Tokom posete Srbiji ona će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.
U novoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kakav plan Zapad sprema za Srbiju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala