- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ruski naučnici otkrili novi superteški izotop

© Sputnik / Boris UshmaykinZajednički institut za nuklearna istraživanja u Rusiji
Zajednički institut za nuklearna istraživanja u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Ruski fizičari sa Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja sintetizovali su do sada nepoznati izotop 116. elementa periodnog sistema – livermorijum-288. To je važan korak ka otkriću teorijski predviđenog elementa sa atomskim brojem 120 – unbinilijuma.
Najteži hemijski element poznat do danas, oganeson, sintetizovan je u Laboratoriji za nuklearne reakcije „Fljorov“. Da bi dobili teže elemente, naučnici sa Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja pokušavali su da sintetišu 120. element bombardovanjem mete od plutonijuma-244 sa jonima gvožđa-58, kao i kalifornija-249 sa titanijumom-50, ali bezuspešno.
U septembru je u Zajedničkom institutu za nuklearna istraživanja pokrenut novi eksperiment u okviru kojeg je snop jezgara hroma-54 ispaljen na mete napravljene od uranijuma-238.
Rezultat je bio pomalo neočekivan. Umesto unbinilijuma, fizičari su dobili do sada nepoznati izotop 116. elementa periodnog sistema –livermorijum-288. Njegov životni vek bio je nešto manje od jedne milisekunde. Naučnici ovo smatraju velikim dostignućem.

„Posmatranje formiranja livermorijuma, čak i ako ono bude jedino, veoma je dobar rezultat. Nakon analize biće manje nejasnoća: biće moguće proceniti presek i izvesti eksperiment za 120. element“, rekao je doktor nauka Aleksandar Karpov, član laboratorije Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja.

Ruski naučnici planiraju da proučavaju hemijska svojstva ranije otkrivenih transuranijumskih elemenata, kao i da sintetišu nove – 119. i 120.
Glavni zadatak naučnika iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja je priprema za sintezu 120. elementa i njegova implementacija. Kada se taj cilj ostvari, moći će da se govori o novim horizontima istraživanja.
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
RUSIJA
Ruski naučnici napravili revolucionarni lek za tešku autoimunu bolest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala