- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Elite SAD i njihovi sateliti – nalogodavci sukoba na Bliskom istoku

© AP Photo / Francisco SecoVazdušni udar na Pojas Gaze
Vazdušni udar na Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Elite Sjedinjenih Američkih Država i njihovi sateliti su glavni korisnici globalne nestabilnosti. Njima nije potreban mir na Bliskom istoku, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije posvećenoj situaciji u Dagestanu.
Prema rečima ruskog predsednika, SAD ne vole kada neko ne postupa ili ne govori onako kako su naredile. One ne žele mir na Bliskom istoku. Stoga SAD ne podržavaju one koji žele pravi mir.
„Njima ne treba trajni mir u Svetoj zemlji, potreban im je stalni haos na Bliskom istoku, zbog čega na sve načine pokušavaju da diskredituju one zemlje koje insistiraju na hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, na zaustavljanju krvoprolića i spremne su da doprinesu rešavanju krize“, primetio je ruski predsednik.
„Mora se znati i shvatiti gde je koren zla. Gde je taj pauk koji želi da ceo svet uplete u svoju mrežu“, rekao je Putin.
On je skrenuo pažnju i na napade Zapada na stav UN o situaciji na Bliskom istoku.
„Čak su i Ujedinjene nacije, jasno izražen stav svetske zajednice, podvrgnute napadima, faktičkom progonu i pokušajima diskreditacije“, konstatovao je ruski lider.
Putin je istakao da u pristupu Rusije u vezi sa situacijom na Bliskom istoku, za razliku od Zapada, nikada nije bilo ličnih interesa ili dvostrukog dna: ključ za rešavanje problema je stvaranje punopravne palestinske države.

„Otvoreno smo izjavljivali i izjavljujemo svoj stav i on se ne menja godinama: ključ za rešenje sukoba je stvaranje suverene nezavisne palestinske države, punopravne palestinske države“, naglasio je Putin.

On je dodao i da se bombardovanje civila u Pojasu Gaze ne može opravdati.
„Užasni događaji koji se trenutno dešavaju u Pojasu Gaze, kada se neselektivno ubijaju stotine hiljada nevinih ljudi, koji jednostavno nemaju gde da pobegnu, nemaju gde da se sakriju od bombardovanja, ne mogu se ničim opravdati. Kada pogledate okrvavljenu decu, poginulu decu, na to kako pate žene i starci, kako ginu lekari… kreću vam suze na oči“, istakao je Putin.
On je primetio da se američki svet sa jednim hegemonom urušava i postepeno odlazi u prošlost i istakao da SAD žele da prošire svoju globalnu diktaturu i nadaju se da će destabilizovati Rusiju i druge konkurente pomoću haosa.

„SAD kao svetska supersila – to svi vide, shvataju i iz trendova u svetskoj ekonomiji – slabe, gube svoje pozicije. Američki svet sa jednim hegemonom se urušava, postepeno ali stabilno odlazi u prošlost. (SAD) ne žele da se pomire sa tim (gubitkom svoje hegemonije), već, naprotiv, žele da održe i produže svoju dominaciju, svoju globalnu diktaturu. U uslovima opšteg haosa to je zgodnije učiniti, jer uz pomoć takvog haosa očekuju da obuzdaju i destabilizuju konkurente, kako oni govore, ‘svoje geopolitičke protivnike’, u koje svrstavaju i našu zemlju, a zapravo – nove centre svetskog razvoja, suverene nezavisne zemlje koje ne žele da se ponižavaju i igraju ulogu lakeja“, upozorio je šef ruske države.

Putin je rekao i da situaciju na Bliskom istoku „geopolitički lutkari“ koriste u sebične svrhe.
„Oni koji stoje iza sukoba na Bliskom istoku i drugih regionalnih kriza iskoristiće njihove destruktivne posledice kako bi posejali mržnju i sukobili ljude širom sveta. To je pravi sebični cilj takvih geopolitičkih lutkara“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, Rusija bori za budućnost i principe pravednog svetskog poretka.
„Danas Rusija ne samo što aktivno učestvuje u formiranju novog, pravednijeg, multipolarnog sveta sa jednakim pravima i mogućnostima za sve zemlje i civilizacije, ne samo što smo jedan od lidera ovog objektivnog istorijskog procesa, reći ću i više, i to je svima poznato, Rusija se na bojnom polju bori za našu budućnost, za principe pravednog svetskog poretka, za slobodu zemalja i naroda“, zaključio je Putin.
Kako sukob na Bliskom istoku preti da svet gurne u opštu kataklizmu pogledajte u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
RUSIJA
Putin: Događaji u Dagestanu isprovocirani posredstvom zapadnih specijalnih službi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala