- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Događaji u Dagestanu isprovocirani posredstvom zapadnih specijalnih službi

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Događaji u Dagestanu bili su isprovocirani preko društvenih mreža iz Ukrajine, posredstvom zapadnih specijalnih službi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Ne verujem da visoko rangirani mentori Kijeva znaju čime se bave njihovi štićenici koji raspiruju pogrome u Rusiji“, rekao je Putin na savetovanju sa šefovima bezbednosnih struktura Rusije, sazvanom povodom nereda u Dagestanu i situacije na Bliskom istoku.
Ruski predsednik je, takođe, naglasio da ruske specijalne službe i policija treba odlučno da deluju kako bi zaštitile ustav zemlje.
Putin je liderima regiona i šefovima bezbednosnih službi naložio da deluju pravovremeno radi zaštite međunacionalne i međureligiozne sloge.
„Istina je da što jača bude Rusija, što složnije bude naše društvo, to ćemo efikasnije moći da branimo sopstvene nacionalne interese, kao i interese onih naroda koji su postali žrtva zapadne neokolonijalne politike“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je dodao da postoje spoljni pokušaji destabilizacije i raskola ruskog društva, koji uključuju i sofisticirane tehnologije.
„Na nedavnom sastanku s liderima verskih zajednica govorio sam o pokušajima da se dramatična situacija na Bliskom istoku i drugi regionalni sukobi iskoriste protiv naše zemlje, protiv Rusije, da se iskoriste za destabilizaciju i raskol našeg multinacionalnog i multireligijskog društva. Za to se koriste najrazličitija sredstva, kao što vidimo, i laži, i provokacije, i sofisticirane tehnologije psihološke i informatičke agresije“, istakao je Putin.

Neredi u Dagestanu

U nedelju je grupa stanovika Mahačkale ušla na aerodromsku pistu nakon sletanja aviona iz Tel Aviva. Saopšteno je da su oni koji su se probili verovatno tražili pristigle državljane Izraela. Počeli su nemiri, a na lice mesta je stigla policija.
Muftija Dagestana Ahmad Abdulajev je izjavio da je akcija usmerena protiv Jevreja pogrešna i pozvao sunarodnike da ostanu mirni.
Ubrzo su regionalne vlasti saopštile da je situacija pod kontrolom, a s aerodroma, koji je privremeno zatvoren, udaljeni svi koji su učestvovali u neredima.
Kako je saopštila Federalna agencija za vazdušni saobraćaj, privremeno zatvaranje aerodroma trajaće okvirno do 31. oktobra.
Prema saopštenju regionalne policije, tokom nemira su privedene 83 osobe.
Vazdušni udar na Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
RUSIJA
Putin: Elite SAD i njihovi sateliti – nalogodavci sukoba na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala