Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Timoti Les: Prošlo je vreme kada su SAD i EU mogle da nametnu jednostrano rešenje za status Kosova

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Evropske unije u Briselu
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Saradnik Centra za geopolitiku na Univerzitetu Kembridž Timoti Les poručio je da sastanci u Briselu održani u četvrtak nisu doneli bilo kakav rezultat, osim potvrde da dijalog Beograda i Prištine ne vodi nikuda. On dodaje i da su prošli dani kada su SAD i EU mogle unilateralno da nametnu rešenje za status Kosova.
Na pitanje da li je uopšte moguć nastavak dijaloga i procesa normalizacije, s obzirom na to da Beograd i Srbi insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština, a Kurti to odbacuje i poručuje da nema nastavka pregovora dok se Srbiji ne uvedu sankcije zbog događaja u Banjskoj, Les kaže da sve to vidi "kao još jednu potvrdu da je dijalog propao".
"Po mom mišljenju, nije ni bilo šanse da uspe, zato što je to loš dogovor iz perspektive Kosova jer zahteva autonomiju Srba bez bilo kakvih garancija da će uslediti priznanje od strane Srbije ili da će Kosovo dobiti članstvo u EU i NATO. Pri tom, sve se dešava u novom geopolitičkom kontekstu u kojem svedočimo slamanju postojećeg međunarodnog poretka, Rusija je, kako izgleda, preovladala u Ukrajini, izbija rat na Bliskom istoku. I prethodna dominantna pozicija Zapada sada je predmet otvorenog izazova od strane novih revizionističkih sila, ne samo Rusije, nego i Kine, Turske, Irana. Dani kada su SAD i EU mogle unilateralno da nametnu rešenje za status Kosova su prošli", navodi Les.
On je ističe, sve ubeđeniji da će „rešavanje pitanja Kosova biti uključeno u novo geopolitičko okruženje“, koje bi, po njemu, podrazumevalo "vraćanje severa Kosova u Srbiju, vojnom aneksijom, a da jug postane deo nove proširene albanske nacionalne države", piše Kosovo onlajn.
Podsetimo, nakon odvojenih susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa čelnicima EU i liderima Francuske, Nemačke i Italije, visoki predstavnik Unije za spoljnu bezbednost i politiku Žozep Borelj saopštio je da je na sastancima predstavljen evropski izbalansirani predlog za uspostavljanje Zajednice srpskih opština i ukazao da do dogovora nije došlo jer strane nisu bile spremne da to prihvate bez preduslova.
U novoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kakav plan Zapad sprema za Srbiju:
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
SRBIJA
Nova metodologija dijaloga u Briselu, Srbija ostala pri čvrstom stavu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala