Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova metodologija dijaloga u Briselu, Srbija ostala pri čvrstom stavu

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Poslednji sastanak srpske strane, kao i predstavnika Prištine sa evropskim zvaničnicima sveo se na neku vrstu traženja modela po kome bi mogao da se nastavi dalji dijalog uz neku novu metodologiju u situaciji kada Beograd ne prihvata Ohridski sporazum, a Priština formiranje ZSO i Briselski sporazum, ocena je diplomate Zorana Milivojevića.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle celodnevnog sastanka sa predstavnicima EU u Briselu da je Srbija jasno rekla da se primene svi sporazumi koji su potpisani, ali uz ogradu da ne može da se prihvati nezavisnost Kosova i članstvo u UN. To podrazumeva da očekuje da se realizuje Zajednica srpskih opština iz Briselskog sporazuma, za koji je garant EU a koji je Priština prihvatila.

ZSO glavna tema razgovora

Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević kaže da je zadovoljan onim što je čuo od srpskog predsednika u Briselu.
„Danas su dve teme bile u Briselu. Jedna je bila ZSO ali za kosovsku stranu. Jasno je da bez ZSO ne može da se uđe u suštinski dijalog niti on može da se deblokira bez primene Briselskog sporazuma, jer dijalog na njemu počiva. To je stav Srbije koji je očigledno shvaćen i na Zapadu i to ne samo zbog Briselskog sporazuma već što ne može da dođe do deeskalacije na severu ukoliko se pitanje ZSO ne reši,“ napominje naš sagovornik.
Drugim rečima, kaže Milivojević, ne može da dođe do novih izbora na severu i stvari ne mogu da se vrate u prvobitno stanje jer Srbi neće da glasaju i da se vrate u institucije ako u isto vreme nema ulaska u formiranje ZSO.
„Prema tome, u Briselu se oko toga razgovaralo jer oni imaju neke modele i to je nešto o čemu se najviše razgovaralo sa Aljbinom Kurtijem. Jer Kurti mora da prelomi i da u Prištini kaže da je ušao u tu priču ili da nije ušao. Međutim, on očigledno neće da uđe u priču o formiranju ZSO“, smatra Milivojević.

Bez formiranja ZSO nema ni deeskalacije na severu

Prema rečima Milivojevića, druga stvar o kojoj se takođe pričalo jeste Ohridski sporazum, i dobro je što je sa naše strane jasno rečeno ponovo da nemamo problem da razgovaramo o nekim tačkama tog sporazuma.

„Ali, Ohridski sporazum nije prihvaćen od strane Srbije. Prihvaćen je samo kao osnova za razgovore uz rezervu. A rezerve su sve one tačke koje sugerišu de fakto priznanje Kosova i mogućnost da se to verifikuje u Ujedinjenim nacijama. To su tačke dva i četiri. U tački dva figurira da dve strane priznaju teritorijalni integritet jedna drugoj na osnovu Povelje UN. A u tački četiri se govori o pristupu međunarodnim organizacijama. Dakle, ni jedna ni druga tačka ne mogu da budu prihvaćene od nas,“ ističe Milivojević.

Sve ostale tačke iz tog sporazuma, napominje naš sagovornik, za nas su uglavnom prihvatljive i o njima može da se razgovara. Ali natezalo se oko ove dve tačke i to nije prošlo.
„Međutim, problem je jer je Briselski sporazum prihvaćen i potpisan, što ga čini međunarodnim važećim dokumentom koji je obavezujući. Naš stav je tu izričit i mi ZSO smatramo dogovorenom, i da ona nije predmet daljih pregovora. Ali oni hoće da se o tome još pregovara i nude modele koji dovode u pitanje nadležnosti ZSO, što za nas nije tema razgovora,“ ocena je sagovornika Sputnjika.

Briselski sporazum je međunarodni, Ohridski nije

S druge strane, Ohridski sporazum nema istu moć kao Briselski sporazum, dodaje Milivojević, jer ga mi nismo prihvatili niti potpisali a Priština želi da razgovara samo na osnovu tog sporazuma.

„Sigurno je da se i o tome govorilo i da su nam rekli da bi bilo dobro da taj sporazum mi prihvatimo. Nije ništa sporno da se priča i oko toga vrtela ali kada su videli da to ne može onda se išlo na teren na kome se moglo razgovarati o onim stvarima koje vode ka deeskalaciji na severu jer to je goruće pitanje,“ navodi Milivojević.

Vučić je, inače, posle višesatnih razgovora u Briselu medijima rekao da je Srbija potpuno spremna za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koji su dobijeni od petorke ali i da suština sastanka nije bilo pitanje nikakvih potpisa već sprovođenja onog što je potpisano. On je dodao i da je neophodno da se postigne napredak, i da će svima u Evropi sada biti jasno ko koči napredak, kao i da evropski partneri nisu pominjali sankcije Srbiji i da je to bila samo želja Prištine.
U novoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kakav plan Zapad sprema za Srbiju:
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
SRBIJA
Vučić: Primenićemo dogovoreno, osim priznanja Kosova i članstva u UN /video/
SRBIJA
Priština: Kurti bio spreman da potpiše, Vučić odbio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala