- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rumunska crkva pozvala moldavske sveštenike da napuste ruske eparhije

© Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaManastir RPC
Manastir RPC - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Pratite nas
Besarabijska mitropolija Rumunske pravoslavne crkve pozvala je sve sveštenike i monahe koji smatraju da ih „ruske eparhije sputavaju“ da im se pridruže.
„Pozivamo sve one koji se osećaju sputanim od strane ruskih eparhija da se vrate tradiciji i opštenju Rumunske pravoslavne crkve. U Besarabijskoj mitropoliji pronaći će mir i radost rumunskog duha kojih su lišeni“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu mitropolije.
Takođe se osuđuju postupci moldavske mitropolije koja je na zasedanju Sinoda 25. oktobra raščinila šest sveštenika koji su pristupili Besarabijskoj mitropoliji.
Podsećamo, Pravoslavna crkva Moldavije je samoupravni deo Ruske pravoslavne crkve. Objedinjuje 70% stanovnika Moldavije i Pridnjestrovlja. Crkva je podeljena na šest eparhija i broji oko 1.300 parohija. Od 1992. godine u zemlji deluje Besarabijska mitropolija Rumunske pravoslavne crkve koja objedinjuje 291 parohiju i oko 10-20% pravoslavnih vernika. Mitropolit kišinjevski i cele Moldavije Vladimir (Nikolaj Kantarjan) više puta je izražavao žaljenje zbog toga što aktuelne vlasti zemlje izbegavaju dijalog sa Moldavskom pravoslavnom crkvom.
U julu je Besarabijska mitropolija saopštila da je Kišinjevsko-moldavska mitropolija „okupaciona struktura Moskovske patrijaršije sa infiltriranim agentima ruskih obaveštajnih službi“. Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da su optužbe protiv Pravoslavne crkve Moldavije „apsurdne i apsolutno neosnovane“, te da se međucrkveni odnosi u Moldaviji politizuju.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
RUSIJA
Ruski patrijarh se obratio poglavarima crkava u svetu: Pomozite Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala