- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh se obratio poglavarima crkava u svetu: Pomozite Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je druge crkve širom sveta i međunarodne organizacije da podrže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) u vezi sa zakonom koji se razmatra u ukrajinskom parlamentu o njenoj zabrani, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

„Molim vas da preduzmete sve moguće mere da sprečite nastavak masovnog kršenja prava vernika Ukrajinske pravoslavne crkve, između ostalog i kroz razgovore u vašoj organizaciji na čijoj ste čelu o aktuelnoj situaciji, kroz pripreme stručnih izveštaja, kao i slanjem specijalnih misija radi utvrđivanja činjenica“, navodi se u poruci.

Kako napominje patrijarh, mere za sprečavanje bezakonja mogu se preduzeti pre nego što se predlog zakona razmotri u narednim čitanjima, kao i pre nego što stupi na snagu i počne da funkcioniše. On je dodao da UPC ostaje lišena efikasne pravne zaštite u uslovima ugroženosti života i zdravlja vernika. Po njegovom mišljenju, ovakvu situaciju su stvorili verski ekstremisti uz popustljivost vlasti.
Patrijarhova poruka upućena je papi Franji, poglavaru Anglikanske zajednice, patrijarhu Koptske crkve i drugim poglavarima crkava. Poslat je i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Šmid i specijalnom izvestiocu Saveta UN za ljudska prava.
Vrhovna rada usvojila je juče u načelu nacrt zakona broj 8371, koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
SVET
Na redu je oduzimanje hramova i potpuna zabrana UPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala