- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na redu je oduzimanje hramova i potpuna zabrana UPC

© Sputnik / Igorь KostinKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Ovo što kijevski režim radi sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom dobilo je karakter „otvorenih represija“. Sada predstoje novi progoni, otimanje hramova i potpuna zabrana UPC, upozorava ruski ekspert Rostislav Iščenko, komentarišući vest da je Vrhovna rada napravila „prvi korak ka proterivanju moskovskih popova sa ukrajinske teritorije“.
Ukrajinski parlament je u prvom čitanju usvojio nacrt zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno o zabrani verskih organizacija „povezanih sa Ruskom Federacijom“, nakon što je za njega glasalo 267 poslanika od ukupno 450, dok je protiv bilo 15.
Prema tekstu obrazloženja objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta, predlogom zakona predviđaju se izmene kojima će biti omogućeno „sprečavanje aktivnosti u Ukrajini verskih organizacija čija se uprava nalazi van Ukrajine, u državi koja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu“.
Iščenko napominje da usvajanje ovog zakona neće mnogo toga promeniti, s obzirom da je UPC i ranije bila aktivno proganjana, a sada će je „još aktivnije proganjati“. Kako je dodao, nastaviće da joj oduzimaju hramove i oduzeće joj sve što ima.

„Mislim da im neće biti potrebno još mnogo vremena, jer će već za nekoliko nedelja imati još jedno, konačno glasanje, a posle toga, bukvalno za par nedelja ili jedan mesec, sve će se završiti oduzimanjem crkava od UPC i u potpunosti će zabraniti njeno služenje na teritoriji Ukrajine. Ne mislim da će za sada biti nekih ozbiljnih narodnih pokreta, pošto ih ni ranije nije bilo, a ni sama Crkva nije pozivala pravoslavne vernike da je brane. Mislim da će takav poziv izostati. Shodno tome, ono što se ranije odvijalo sporije, poput oduzimanja crkava sada će ići brže“, kaže ekspert.

Zasedanje o ovom pitanju je proteklo u burnoj raspravi i zamalo je došlo i do fizičkog obračuna. Jedan od narodnih poslanika je, kako prenose mediji, uzvikivao da je glavni neprijatelj Ukrajinaca „ruska crkva“, a svako ko ne glasa „za“ može sebe da smatra pristalicom Moskve, dok je jedan narodni poslanik tvrdio da ovaj zakon ne krši nikakve norme ili prava, a da je Ukrajina i dalje demokratska država.
Svoje sramne poteze kijevski zvaničnici pravdaju zaštitom nacionalne bezbednosti Ukrajine, tvrdeći istovremeno da ovo što se dešava nema veze ni sa Crkvom, ni sa religijom.
Irina Geraščenko, kopredsedavajući frakcije „Evropska solidarnost“, uoči glasanja pozivala je da se izvrši pritisak na poslanike koji ne žele da se UPC zabrani, dok UPC tvrdi da je deputatima koji su se protivili ovom skandaloznom predlogu zakona čak prećeno, te da su ucenjivani.
© Sputnik / Grigoriй Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski parlament je u prvom čitanju usvojio nacrt zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno o zabrani verskih organizacija „povezanih sa Ruskom Federacijom"
Ukrajinska zastava u sali Vrhovne rade u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Ukrajinski parlament je u prvom čitanju usvojio nacrt zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno o zabrani verskih organizacija „povezanih sa Ruskom Federacijom"

Progoni Crkve se nastavljaju

UPC je ocenio da izglasani nacrt zakona krši pravo na slobodu veroispovesti ukrajinskih građana koji pripadaju UPC i ističe da to nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Ukrajine, dok je Svetski savet crkava ranije saopštio da taj nacrt zakona u sadašnjoj verziji krši međunarodne norme o slobodi veroispovesti i da bi mogao da podeli ukrajinsko društvo.
S druge strane, Iščenko kaže da Moskva u ovoj situaciji može samo da izrazi protest, ali da Kijev na to neće reagovati.
Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje i to zbog, kako su navodili, veza sa Moskovskom patrijaršijom i Rusijom.
Pretresi crkava i manastira, privođenje sveštenika, uvođenje sankcija mitropolitima i sveštenstvu, otimanje i rušenje hramova, isterivanje monahinja i hapšenja sveštenika – sve je to bio dekor za političku pozornicu na kojoj je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavljivao usvajanje zakona kojim će biti zabranjene sve verske organizacije „povezane sa centrima moći u Rusiji“.
Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti su u različitim regionima Ukrajine zabranjivale delovanje UPC, a u parlament je unet zahtev da se ona zabrani u Ukrajini. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične procese protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.
Od februara prošle godine pokrentuto je oko 70 krivičnih procesa protiv sveštenstva kanonske UPC. Čak 15 je bilo protiv visokih arhijereja, starešina sinodskih odeljenja, uprava i manastira. Recimo, mitropolit Kijevsko-pečerske lavre Pavle završio je u zatvoru zbog optužbi za „raspirivanje međureligijske mržnje“, „opravdanje ruske vojne agresije“ i sumnje „za subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine“.
Moskva je više puta ukazivala da je sve ovo što se dešava još jedna manifestacija političke samovolje i bezakonja koje vlada u Ukrajini, sistematsko kršenje prava pravoslavnih hrišćana koje sprovodi kijevski režim, što je protivrečno brojnim opšteprihvaćenim međunarodno-pravnim dokumentima – Povelji UN, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Deklaraciji o eliminisanju svih oblika netolerancije i diskriminacije na osnovu vere ili uverenja i drugo.
Dejstva kijevskog režima imaju za cilj da unište kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja ujedinjuje desetine miliona ljudi.
UPC navodi da ovaj zakon zapravo i nije ni o UPC, ističući da je ukrajinski parlament već usvojio čitav paket antihrišćanskih zakona, a da se „još mnogo toga sličnog tek očekuje“.
Taker Karlson - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SVET
Taker Karlson objasnio po čemu se Rusija razlikuje od Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala