- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija jača orbitalnu grupaciju: Do 2036. biće lansirano preko 2.000 satelita

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Rusija planira da do 2036. godine rasporedi oko Zemlje grupaciju od preko 2.000 svemirskih letelica, navodi se u izveštaju koji je pripremljen uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Raketno-kosmičkoj korporaciji „Energija“.
Poređenja radi, u junu ove godine orbitalna grupacija Rusije brojala je 225 satelita.
Kako se navodi, preduzeća državne korporacije „Roskosmos“ bave se organizacijom serijske proizvodnje satelita. Na bazi ruske kompanije „Rešetnjov“ u Krasnojarskom kraju pokrenuta je proizvodnja delova za svemirske aparate za prenos podataka „Maraton-Iot“. Planirano je sklapanje nekoliko satelita nedeljno. Takođe, kompanija „NPO Lavočkina“ razvija projekat za kontinuiranu proizvodnju malih satelita za daljinsko istraživanje Zemlje „Berkut”, a dok pogon u Jaroslavlju (deo holdinga „Ruski svemirski sistemi” ) prelazi na proizvodnju standardizovane opreme za nove svemirske letelice.
„Realizacija pomenutih i drugih mera omogućiće da se do 2036. godine rasporedi više od 2.000 novih svemirskih letelica različitih tipova na različitim orbitama“, navodi se u izveštaju.
Takođe se navodi da su trenutne proizvodne mogućnosti preduzeća ruske raketno-kosmičke industrije do 45 svemirskih letelica godišnje.
Ranije je generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov rekao da bi satelitska grupa Rusije do 2030. godine trebalo da broji najmanje hiljadu do dve aparata. Da bi se to realizovalo, do 2025. godine trebalo bi ostvariti proizvodnju od 250 satelita godišnje, a do 2030. godine – jedan satelit dnevno.
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
RUSIJA
Kontrola kosmosa: Rusija raspoređuje više od 12 novih sistema za otkrivanje objekata u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala