- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poljski sud ukinuo kaznu „Gaspromu“ i partnerima iz „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Drugostepeni poljski sud konačno je poništio odluku o izricanju kazni „Gaspromu“ i evropskim partnerima u izgradnji „Severnog toka 2“, piše portal „Puls biznesu“.
„Apelacioni sud poništio je odluku predsednika Poljske antimonopolske agencije (UOKiK) da kazni ‘Gasprom’ i njegovih pet partnera u izgradnji ‘Severnog toka 2’. Ovo je kraj suđenja iza zatvorenih vrata u kojem se ruski gasni gigant borio protiv odluke UOKiK“, navodi se u saopštenju.
Portal napominje da je odluka suda konačna i „znači da odluka predsednika poljske antimonopolske agencije nema pravnu snagu“.
Međutim, portparol UOKiK-a Malgožata Celoh rekla je novinarima da će agencija, uprkos činjenici da je odluku doneo sud najviše instance, istražiti mogućnost daljih pravnih koraka.
„Sud je odbio da usmeno obrazloži svoju odluku, stoga UOKiK čeka pismeno objašnjenje i, čim se sa njima upozna, odlučiće o daljim pravnim koracima“, rekla je ona.
Poljska antimonopolska agencija (UOKiK) odredila je 2020. godine kaznu „Gaspromu“ od 7,6 miliona dolara, a pet evropskih kompanija koje sa njim sarađuju na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ trebalo je da plate ukupno 61 milion dolara. Radi se o kompanijama „Endži enerdži“, „Uniper“, „OMV“, „Šel“ i „Vinteršal“. Poljski regulator im je izrekao novčane kazne zbog stvaranja kompanije odgovorne za izgradnju i rad gasovoda „Severni tok 2“ bez saglasnosti predsednika UOKiK-a.
Preduzetnici su se žalili na ovu odluku. Sud za konkurenciju i potrošače je 21. novembra 2022. poništio ovu odluku, nakon čega se poljski regulator žalio apelacionom sudu.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SVET
Sud u Poljskoj ukinuo novčanu kaznu „Gaspromu“ u visini od sedam milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala