- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud u Poljskoj ukinuo novčanu kaznu „Gaspromu“ u visini od sedam milijardi dolara

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Poljski sud za zaštitu konkurencije i prava potrošača poništio je u ponedeljak odluku poljskog antimonopolskog regulatora koji je novčano kaznio "Gasprom" i pet evropskih kompanija „Endži enerdži“, „Uniper“, OMV, „Šel“ i „Vinteršel“ koje učestvuju u projektu "Severni tok 2".

„Kompanije su se žalile na odluku o novčanim kaznama. Sud za konkurenciju i zaštitu potrošača je poništio odluku od 21. novembra 2022. godine“, navodi se u saopštenju poljskog antimonopolskog regulatora.

Protiv ruske kompanije je pokrenut postupak u maju 2018. godine, a kazne su određene nakon dve godine. Firme su optužene za osnivanje kompanije koja je odgovorna za izgradnju i eksploataciju gasovoda „Severni toka 2“, bez saglasnosti antimonopolskog regulatora.
Poljski regulator je izjavio da ima nameru da uloži žalbu na ovu odluku.

„Iznenađeni smo odlukom suda za zaštitu konkurencije i potrošača. Sud je doneo odluku da je, uprkos prikupljenim dokazima, važno proceniti da li je formalno osnovano zajedničko preduzeće, izjavio je direktor UOKIK.

On je pojasnio, da firme, nakon zaključka suda, nisu osnovale zajedničku kompaniju, a „procena posledica po ekonomiju, kao i to da li su pokušali da zaobiđu zakon, ostaje izvan kompetencija regulatora“.
Poljski antimonopolski regulator (UOKIK) je 2020. godine kaznio „Gasprom“ sumom od 7,6 milijardi dolara zbog „Severnog toka 2“, a evropske partnere u projektu sa 61 milionom dolara.
Gasovod Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
RUSIJA
„Gasprom“: Stanje na energetskom tržištu sve gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala