- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“: Stanje na energetskom tržištu sve gore

© Sputnik / Grigory Sisoev / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Severni tok"
Gasovod Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Diverzije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ su pogoršale situaciju na energetskom tržištu, saopštili su u „Gaspromu“.
„U septembru je izvršena neviđena diverzija na gasovodima ‘Severni tok 1’ i ‘Severni tok 2’ i zbog toga se još više pogoršala situacija na energetskom tržištu“, navodi se na Telegramu kompanije.
U „Gaspromu“ su naveli da je transformacija svetskog energetskog sistema praćena kriznim pojavama, odnosno neviđenim rastom cena, preusmeravanjem isporuka gasa i smanjenjem njegove potrošnje.
Kompanija je takođe obratila pažnju na to što je usled rasta cena gasa u Evropi došlo do preorijentacije isporuka tečnog prirodnog gasa (TPG) na evropsko tržište.

„Pritom, značajan rast isporuka tečnog prirodnog gasa u Evropu je obezbeđen za račun preusmerenih partija tečni prirodni gas, a ne povećanja njegove proizvodnje. Faktički, to je dovelo do nedovoljnih količina energetskih resursa u drugim zemljama“, dodali su u kompaniji.

Sumirajući rezultate 2022. godine „Gasprom“ je došao do zaključka, da je u većini zemalja orijentir prema dekarbonizaciji otišao u drugi plan. Istaknuto je da je ponovo prioritet postala energetska bezbednost i dostupnost energetskih resursa.
U kompaniji smatraju da je uloga prirodnog gasa na svetkom energetskom trištu nastavlja da raste.
„Ključnu ulogu u uvećanju potrošnje energije, uključujući gas, igraće Kina“, dodali su u kompaniji.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi – „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ je tada saopštila da je reč o incidentima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će šteta biti sanirana. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
RUSIJA
Švedski ministar o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“: Ne isključujemo nijedan scenario
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala